Mniej kadmu w owocach i warzywach

W dniu 13 maja br. ukazało się rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 488/2014 zmieniające wielkości dopuszczalnego poziomu kadmu w środkach spożywczych, w tym owoców, warzyw i grzybów.
Zawartość tych pierwiastków na poziomie 0,050 mg/kg w świeżej masie ustalono dla  warzyw i owoców, z wyjątkiem warzyw korzeniowych i bulwiastych, warzyw liściastych, świeżych ziół, kapustnych liściowych, warzyw łodygowych, grzybów i wodorostów morskich;
Zawartość na poziomie 0,10 mg/kg w świeżej masie – dla warzyw korzeniowych i bulwiastych (z wyjątkiem selera korzeniowego, pasternaku, salsefii i chrzanu pospolitego), warzyw łodygowych (z wyłączeniem selera), a w przypadku ziemniaków najwyższy dopuszczalny poziom stosuje się do ziemniaków obranych; 
Zawartość 0,20 mg/kg – dla warzyw liściastych, świeżych ziół, kapustnych liściowych, selera, selera korzeniowego, pasternaku, salsefii, chrzanu pospolitego i wybranych grzybów (pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrogowaty, grzyb shiitake, oraz twardzik japoński); 
Zawartość 1,0 mg/kg – dla pozostałych grzybów.
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMiasto i Ogród
Następny artykułPomnik Profesora

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.