Na toruńskim Festiwali Nauki i Sztuki o żywności i ważnych rocznicach

Żywność była przewodnim tematem 16. Toruńskiego Festiwalu Nauki i Sztuki (22-26 kwietnia), a wykłady i pokazy jej poświęcone zaprezentowali specjaliści różnych dyscyplin. Szczególne miejsce miały imprezy związane z 1050. rocznicą chrztu Polski i 550. rocznicą drugiego pokoju toruńskiego. Wybierając temat przewodni festiwalu organizatorzy nawiązali do obchodzonego obecnie Roku Roślin Strączkowych, który ustanowiło Zgromadzenie Ogólne Organizacji Narodów Zjednoczonych.
„Uznaliśmy, że tematykę festiwalu rozszerzymy na całe pożywienie, co daje pole do popisu specjalistom z wielu dziedzin. To rzeczywiście okazało się strzałem w +dziesiątkę+. W programie znalazło się wiele imprez dotyczących różnych aspektów m.in. historii, obyczajów i kultury spożywania posiłków, dietetyki i zdrowia, produkcji i badaniu żywności, a wszystkie spotkały się z dużym zainteresowanie” – powiedział PAP Aleksander Anikowski z Rady Programowej Toruńskiego Festiwalu Nauki i Sztuki.
 
Festiwal otworzył panel dyskusyjny poświęcony żywności i żywieniu człowieka, w której uczestniczyli specjaliści Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. Dyskusję prowadził dr Marek Jurgowiak z Katedry Biochemii Klinicznej, a wzięli w niej udział prof. Roman Cichon, dr Justyna Przybyszewska i dr Ewa Szymelfejnik z Katedry i Zakładu Żywienia i Dietetyki oraz Alina Jaroch z Katedry i Kliniki Geriatrii.
 
Wiele wykładów i pokazów poświęcono dziejom żywności i żywienia. Kuratorem tej części festiwalu był historyk prof. Jarosław Dumanowski z UMK – znawca tej problematyki, który od lat prowadzi badania i wydaje źródła historii polskiej kuchni. Zaprezentował on wykład o nieco zapomnianej postaci, Janie Szyttlerze, XIX-wiecznym kucharzu i autorze książek kulinarnych.
 
Dzięki archeologom i historykom, a także współpracujących z nimi kucharzom, uczestnicy mogli dowiedzieć się nie tylko, co jadano w czasach prehistorycznych, w starożytnym Rzymie czy w krzyżackim Toruniu, ale również zobaczyć, dotknąć i posmakować potrawy, których receptury odtworzono na podstawie wykopalisk lub zaczerpnięto ze starych książek. Odbyły się też imprezy dla dzieci, na których z żywności tworzono dzieła sztuki.
 
„Podczas kolejnych festiwali staramy się nawiązywać do przypadających akurat rocznic. W tym roku były to dwie bardzo ważne rocznice – 1050. rocznica chrztu Polski i 550. rocznica drugiego pokoju toruńskiego” – podkreślił Anikowski.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułŻagwin
Następny artykułMisja gospodarcza na Ukrainie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.