Nie wszyscy zarobią na czereśniach

Włosi nie uznają tego sezonu za udany dla swoich czereśni - po majowych gradach, ulewach i wichurach niszczących sady mało owoców nadaje się na sprzedaż. Teraz na rynku muszą one konkurować z innymi dodatkowo walcząc z rosnącą biurokracją. Zadowoleni są natomiast Bułgarzy, którym przeszkadza tylko to, że polscy sadownicy mają wysokie subwencje do sadów, które nie pozwalają im konkurowac z naszymi producentami.

Dla włoskich czereśni ważny jest eksport, który jest w tym roku zagrożony z powodu jakości owoców. Większym jednak kłopoptem jest starzenie się włoskich sadów – rosną w nich przeważnie stare odmiany, które zacxzynają przegrywać na rynkach Skandynawii czy Niemiec z nowszymi. Sady Hiszpanii, Turcji i Grecji są już obsadzane  tymi właśnie, smaczniejszymi, większymi i plenniejszymi w dodatku kreacjami. Coraz trudniej zarządzać rynkiem, na którym rządzi konsument oraz coraz większa ilość regulacji wspólnotowego rynku. 

Natomiast sadownicy w Bułgarii są zadowoleni i z pogody, i z cen – dostają za swoje czereśnie około 2 lewa/kg (1.02 euro). trudno im tylko dostać się ze swoimi owocami na półki supermarketów, a jeśli nawet im sie to udaje, długo czekaja na zapłatę. W Bułgarii sieci handlowe sa głównie rodzimego pochodzenia. 

Sadownicy bułgarscy – jak donosi bułgarski portal focus-news.net – utyskują, że nie mogą konkurować z polskimi (nasze owoce wypierają bułgarskie z ich rynku) z powodu… 300 euro subwencji, jakie Polacy otrzymują na każdy hektar sadu. Dzięki temu są oni w stanie dostarczać do Sofii jabłka po 0,2 lewa/kg. Jesienią Bułgarzy spodziewają się rozpoczęcia przez UE dopłat w wysokości 100-170 lewa/hektar. 

O problemach związanych z krajową uprawą czereśni będzie można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy na IV Letnich Pokazach Czereśniowych w Wierzchucicach k. Bydgoszczy (program tutaj). Oprócz sesji referatowej – jak zawsze część praktyczna, tym razem w sadzie Grupy Producentów Owoców Galster Sp. z o.o.

za: fruitnet.com, focus-news.net
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułJagodowe – perspektywiczna nisza produkcyjna
Następny artykułProtest trwa, ale jest zawieszony

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.