Nowe substancje konserwujące owoce

5 grudnia ukazało się rozporządzenie Komisji 1147/2012 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania wosku pszczelego (E 901), wosku carnauba (E 903), szelaku (E 904) oraz wosku mikrokrystalicznego (E 905) na powierzchni niektórych owoców.

Komisja poinformowała, iż otrzymała kilka wniosków o zezwolenie na stosowanie wosku pszczelego (E 901) na powierzchni papryki, pomidorów, ogórków, bananów, mango i awokado, granatów i wszystkich owoców, stosowanie wosku carnauba (E 903) i szelaku (E 904) na powierzchni granatów i mango, awokado i papaji oraz stosowanie wosku mikrokrystalicznego (E 905) na powierzchni ananasów. Złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie wosku pszczelego (E 901), wosku carnauba (E 903), szelaku (E 904) i wosku mikrokrystalicznego (E 905) jako substancji glazurującej do stosowania na powierzchnię tych owoców lub warzyw podobnych do owoców, aby zapewnić ich lepszą konserwację. Zabieg ten chroni owoce przed dehydratacją i utlenianiem oraz hamuje wzrost pleśni i niektórych mikroorganizmów. Jest konieczny z przyczyn technologicznych, zwłaszcza w przypadku owoców, które są głównie przywożone z państw o klimacie tropikalnym. Owoce te muszą być także chronione w trakcie długotrwałego transportu.

Te dodatki do żywności są przeznaczone do stosowania zewnętrznego i nie powinny migrować do wewnętrznej jadalnej części owoców. W związku z tym stosowanie ich na powierzchni owoców, których skórek się nie spożywa nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Właśnie z uwagi na ten fakt Komisja postanowiła zezwolić na stosowanie wosku pszczelego (E 901), wosku carnauba (E 903), szelaku (E 904) oraz wosku mikrokrystalicznego (E 905) na powierzchni owoców, które są głównie przywożone z krajów o klimacie tropikalnym, tj. bananów, mango, awokado, granatów, papaji i ananasów.

W załączniku do omawianego rozporządzenia szczegółowo określono termin rozpoczęcia używania wymienionych substancji – we wszystkich przypadkach jest to 25 grudnia 2012 roku, a także szczegółowe zastosowanie poszczególnych substancji dla wymienionych grup owoców.

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Dziennik Urzędowy Komisji Europejskiej

Related Posts

None found

Poprzedni artykułŚwietlice z PROW
Następny artykułSekrety roślin podczas Nocy Biologów na Uniwersytecie Wrocławskim

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.