Polak zwycięzcą europejskiego konkursu fotograficznego

2 listopada zostały ogłoszone wyniki konkursu fotograficznego „Jak rolnictwo zadba o bezpieczeństwo żywnościowe w przyszłości" organizowanego przez firmę Elanco Animal Health, specjalizującą się w obszarze ochrony zdrowia zwierząt gospodarskich. Autorem zwycięskiej fotografii pt. „Nadzieja na lepsze jutro” jest Józef Cisło z Pszczyny. Gratulujemy!
Galerię wszystkich prac można oglądać do 8 listopada w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW) na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Ideą przewodnią konkursu fotograficznego było zwrócenie uwagi mieszkańców Europy na temat nowoczesnej produkcji żywności i zrównoważonego rolnictwa w Europie. Uczestnicy inicjatywy mieli za zadanie wykonać zdjęcia przedstawiające zwierzęta, krajobrazy, nowoczesne gospodarstwa rolne i styl zarządzania promujący innowacyjność w produkcji żywności. Najbardziej inspirujące zdjęcia, przedstawiające takie rolnictwo, które w przyszłości stanie się gwarantem zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego, przeszły do etapu finałowego.
 
Publiczne głosowanie online, które wyłoniło zwycięzcę spośród 20 najlepszych prac poprzedził etap analizy zgłoszeń przez jury, na które składało się grono ekspertów: przedstawiciele Europejskiej Rady Młodych Rolników (CEJA), przedstawiciele Europejskiego Stowarzyszenia Nasiennego (ESA), Henk Wildschut – uznany holenderski fotografik, którego prace były wystawiane m.in. w Amsterdamie, Sydney, Szanghaju, Pekinie, Londynie, Pradze, Rzymie i w Hadze, Dominika Fetraś – znana blogerka kulinarna, modowa i lifestylowa, przedstawiciele Elanco Animal Health.
 
Zwycięską pracą okazało się zdjęcie „Nadzieja na lepsze jutro” autorstwa Józefa Cisły. Wystawa przedstawiająca 20 finałowych fotografii jest do 8 listopada br. otwarta dla gości na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (SGGW), ul. Nowoursynowska 159c (Budynek 32). Prace są również wystawiane w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Francji oraz Holandii.
 

Zwycięskie zdjęcie Józefa Cisło
Konkurs i wystawa towarzyszą publikacji raportu, opracowanego przez Elanco w ramach inicjatywy edukacyjnej Enough Movement, której celem jest zwrócenie uwagi na problem bezpieczeństwa żywnościowego w Europie. Z lektury eksperckiego sprawozdania pt. „Enough: europejski wymiar bezpieczeństwa żywnościowego”,  wynika wiele interesujących wniosków: 
 
• Według prognoz liczba ludności na świecie ma wzrosnąć do 9 miliardów do roku 2050, co oznacza, że dodatkowe 3 miliardy ludzi zacznie zarabiać wystarczająco, by zmienić sposób odżywiania swój i swojej rodziny. Ta zmiana spowoduje 60-procentowy wzrost popytu na mięso, mleko i jaja. 
 
• W Europie ceny żywności rosną szybciej niż dochody, co skutkuje powstaniem luki 
w jej dostępności. Ceny żywności to jeden z czynników wzrostu ubóstwa na terytorium UE na przestrzeni ostatnich 6 lat. 
 
• W ponad 20 milionach gospodarstw domowych w UE (ponad 10% populacji) ludzi nie stać na dobrej jakości posiłek co drugi dzień; 
 
• Brak bezpieczeństwa żywnościowego to obecnie problem zarówno w bogatych, jak 
i biedniejszych krajach Europy. 
 
• W całej Europie koszt składników tradycyjnego posiłku w latach 2007 – 2013 rósł szybciej, niż dochody i ceny innych towarów konsumpcyjnych, przykładowo od 2007 r. wzrosty kształtowały się następująco: o 46% – polskie pierogi, o 31% – angielskie śniadanie, o 20% – niemiecka pieczeń wieprzowa z puree z kartofli, o 17% – hiszpańska tortilla, od 2007 r., o 14% – francuska wołowina bourguignon.
 
• W całej Europie przygotowywanie dobrych posiłków w domu bywa problemem: w Polsce cena jaj wzrosła o 56% od 2007 r., w Wielkiej Brytanii ceny żywności wzrosły o 35% od 2007 r., w Niemczech ok. 1,5 mln osób korzystało z bezpłatnych posiłków w 2013 r., w Hiszpanii 3,5% mieszkańców twierdzi, że ledwo stać ich na jedzenie, w 2013 r. liczba francuskich gospodarstw domowych, w których wyżywienie stanowi problem, przekroczyła 2 miliony 
 
• Jeśli chcemy wykarmić szybko zwiększającą się populację, a także produkować więcej żywności, nie pustosząc jednocześnie naszej planety i umożliwiając każdemu stosowanie zdrowej diety, musimy wdrażać innowacyjne rozwiązania na każdym etapie łańcucha produkcji żywności.
 
• Innowacje mogą być pomocne więc w produkowaniu większej ilości żywności przy użyciu mniejszej ilości zasobów naturalnych.
 
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułŚwiatowa produkcja wina większa o 2 proc.
Następny artykuł„ Wiedomosti ”: rosyjskie embargo nie zaszkodziło gospodarce Polski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.