Polska żywność na targach w Korei

Minister Marek Sawicki na targach w Seulu
Targi Seoul Food & Hotel, które trwają od 8 do 11 maja w Seulu to jedne z największych i najstarszych targów branży spożywczej. Przyciągają one coraz więcej wystawców nie tylko z Azji, ale również z Europy.

To miejsce do nawiązywania kontaktów i poszerzania rynków zbytu dla unijnych producentów mięsa wołowego i wieprzowego.

W otwarciu targów wziął udział minister Marek Sawicki. „Nasze produkty rolno-spożywcze są najwyższej jakości, uprawiane są w sposób ekologiczny i charakteryzują się wysokimi walorami smakowymi. Dzięki temu zdobyły uznanie wśród konsumentów na całym świecie Polska jest ważnym partnerem gospodarczym Korei w UE, chciałbym, aby stała się pierwszym partnerem Korei pod względem importu żywności ” – powiedział minister.

„Na razie nie możemy sprzedawać do Korei wołowiny, ale sadzę, że sprawa ta zostanie pomyślnie rozwiązana” – podkreślił minister Sawicki, który na temat uzyskania zgody na eksport tego gatunku mięsa rozmawiał z ministrem Żywności, Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa Republiki Korei Suh Ku Yongiem oraz komisarzem Agencji Kwarantanny i Inspekcji Zwierząt, Roślin i Rybołówstwa Yong Ho Parkiem.

Republika Korei od lat jest importerem netto artykułów rolno-spożywczych, a produkcja żywności w tym kraju opiera się w dużej mierze na surowcach importowanych. Stanowią one, łącznie z wyrobami gotowymi prawie połowę żywności na tym rynku.

Polska odnotowuje dodatnie saldo handlowe w obrocie artykułami rolno-spożywczymi z Koreą Południową. Eksportujemy tu mięso wieprzowe i drobiowe. Mamy szanse na wzrost sprzedaży na rynku koreańskim produktów przemysłu młynarskiego, a także serów, słodyczy i wyrobów cukierniczych oraz przetworów z owoców i warzyw.

Na polskich stoiskach targowych prezentowane są produkty najwyższej jakości, które otrzymały znak Programu PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność. W ramach realizowanej przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego kampanii „Tradycja, jakość i europejski smak” promowane jest także mięso wieprzowe i wołowe oraz produkty wytwarzane na ich bazie.

Polscy kucharze przygotowali na targi kulinarny pokaz. Wziął w nim także udział minister Marek Sawicki, który własnoręcznie przygotował koreańskim gościom nasze narodowe smakołyki .

Dla osób zwiedzających polskie stoiska przygotowany został szeroki zestaw publikacji i materiałów informacyjnych, które stanowią ważne źródło wiedzy o polskiej żywności i rolnictwie, a także europejskich standardach produkcji, poczynając od warunków hodowli zwierząt, poprzez przetwórstwo, certyfikowanie produkcji, a kończąc na systemach zapewniających bezpieczeństwo żywności.

Źródło: MRiRW

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCeny ziemi rosną
Następny artykułARiMR: prawie połowa uprawnionych nie złożyła jeszcze wniosków

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.