Ponad 40 procent uczniów idzie do szkoły bez śniadania

Jak wynika z badań, ponad 40 proc. uczniów chodzi do szkoły bez śniadania. Tylko 57 proc. regularnie spożywa owoce, a 48 proc. warzywa - alarmowali w Warszawie uczestnicy konferencji Mądre żywienie - zdrowe pokolenie. Jest to hasło ogólnopolskiego programu badawczo-edukacyjnego, przygotowanego przez Polskie Towarzystwo Dietetyki oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.

Jak zaznaczają eksperci, większość chorób zależnych od diety ma początki w okresie dzieciństwa i wczesnej dorosłości.W badaniach przeprowadzonych przez zrzeszające dyplomowanych specjalistów Polskie Towarzystwo Dietetyki wzięło udział 14 tys. uczniów polskich szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych w wieku od 13 do 19 lat – poinformowała prezes PTD Danuta Gajewska. Jak wynika z badań, ponad 40 proc. uczniów wychodzi do szkoły bez śniadania, zaś w ich diecie brakuje świeżych warzyw i owoców. Tylko 57 proc. regularnie spożywa owoce, a 48 proc. – warzywa. Mleko i produkty mleczne spożywa codziennie 60 proc. młodzieży (dziewczęta rzadziej niż chłopcy), a ciemne pieczywo – nieco ponad 40 proc. Ryby są w cotygodniowym jadłospisie połowy badanych – wyliczała ekspert PTD Joanna Myszkowska-Ryciak.

Za: PAP
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułProblemy w eksporcie produktów pochodzenia roślinnego do Federacji Rosyjskiej
Następny artykułOchronić przed przymrozkiem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.