Porównując ceny cytrusów z cenami sprzed roku można zauważyć, że najbardziej zdrożały grapefruity, szczególnie te z Florydy – ze względu na niekorzystne warunki pogodowe i niższe plony. Mandarynki są w cenie takiej jak rok temu, a pomarańcze o 6% tańsze. Cytryny są od 4,5 do 6,5 zł za kilogram; cena uzależniona jest od kraju pochodzenia, klasy, jakości i wielkości zakupionej partii towaru. Ceny hurtowe cytryn są 10% wyższe niż w grudniu 2016 r. Mandarynki są już od 2,8 zł za kilogram do około 7 złotych. Pomarańcze są nieznacznie tańsze niż rok temu, przeciętna cena hurtowa to około 5 zł za kilogram (opakowania po 10 kg).
W hurtowej ofercie świątecznej Rynku w Broniszach jest bardzo dużo grzybów. Nic dziwnego, ten rok obfitował w grzyby – stąd i suszonych mamy w bród. Susz borowików i podgrzybków, w opakowaniach 20 g – od 3 do 4 zł.
Skoro grzybów mamy dużo, to orzechów mniej, taka jest prawidłowość. Mniejsza podaż wpływa na wyższą cenę. Na szczęście laskowe nie zdrożały i kosztują tyle samo, ile rok temu. Kilogram orzechów drobniejszych, w łupinach – od 7 do 8 zł za kilogram. Po 12 zł za kilogram sprzedawany jest Smoczy Pazur. Włoskie są około ¼ droższe, w porównaniu z 2016 rokiem – oferowane są w cenie 7-9 zł / kg. Orzechy odmiany Jacek kosztują od 12-14 zł za kilogram.
Susz owocowy nie będzie w tym roku tani. Suszone śliwki b/pestki, konfekcjonowane, są w cenie od 16 do 20 zł za kilogram. Z pestką, doskonałe i na kompot i do bigosu, są po 10 zł za kilogram czyli o 40% drożej niż rok temu. Mix owoców (susz) w opakowaniach po 250 g w cenie hurtowej od 2,50 do 3,50 zł za kilogram. Także suszone gruszki i jabłka są droższe o 40% , porównując z cenami z grudnia 2016 r. Suszone plastry jabłek i gruszek kosztują po 14 zł za kilogram.
Kapusta biała jest o 10% droższa w porównaniu z ceną sprzed roku. W ofercie hurtowej cena jest jednak dość niska – kilogram sprzedawany jest w cenie od 35 groszy do 50 groszy. Kapusta kiszona nie zdrożała i nadal, jak rok temu, sprzedawana jest w cenie od 2,40 do 2,75 za kilogram. Marchew, pietruszka i ziemniaki, których zbiór był utrudniony ze względu na znaczne jesienne opady są kilka procent droższe w porównaniu z cenami z 2016 r. Ziemniaki po 50 groszy za kilogram, za worek 15 kg producent otrzymuje najczęściej 7,5 zł. Marchew kosztuje od 65 groszy do 85 groszy za kilogram. Podczas zbiorów na cięższych glebach stała woda, co zdecydowanie odbiło się na jakości przechowalniczej warzyw.
Źródło: Rynek Hurtowy Bronisze