Unijny program podnoszenia kwalifikacji marketingowych rolników

Bezpośrednia sprzedaż żywności przez rolników jest coraz popularniejsza w Polsce, ale też w innych krajach europejskich, dlatego UE finansuje specjalny program, który ma m.in. pomóc podnieść kwalifikacje marketingowe rolników.
Celem programu “Creating Entrepreneurs in Food (CEF)” jest budowa modelu rozwoju innowacji w sektorze żywności i aktywizacja przedsiębiorczości na obszarach wiejskich UE, w tym w Polsce. Jest on finansowany z unijnych środków, a jego budżet wynosi 220 tys. euro.
 
Program CEF realizuje konsorcjum, w skład którego weszło Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (Polska) oraz Galway – Mayo Institute of Technology (Irlandia), University of Bedfordshire (Wielka Brytania) oraz Europejska Rada Młodych Rolników (CEJA).
 
Chodzi o stworzenie programu szkoleń, które pomogą rolnikom w uruchomieniu sprzedaży bezpośredniej poprzez przekazanie wiedzy m.in. ws. promocji własnych produktów.
 
Jak powiedział PAP prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki, program powstał z inicjatywy rolników irlandzkich, którzy są zainteresowani rozwojem sprzedaży bezpośredniej.
 
Dodał, że w Polsce rośnie popularność sprzedaży bezpośredniej żywności przez rolników. Przypomniał, że niedawno uchwalono ustawy o ułatwieniu sprzedaży żywności przez rolników, (tzw. rolniczy handel detaliczny czy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolno-spożywczymi). 

za:  

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMRiRW: do maja konsultacje ws. przyszłości wspólnej polityki rolnej
Następny artykułEksport z UE do państw trzecich w okresie I-IX 2016 roku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.