W Świętokrzyskiem mniej rolników, więcej sadowników i ogrodników

Województwo świętokrzyskie z rolniczego regionu, bazującego na uprawach zboża i ziemniaków, zmienia się w sadowniczo-ogrodniczy – wynika z badań ośrodka doradztwa rolniczego w Modliszewicach. W uprawie moreli, śliw i brzoskwiń jest pierwsze w kraju.
„Trend tworzenia w regionie świętokrzyskim nowych upraw ogrodniczych i sadowniczych widać już od kilku lat. Zauważyliśmy, że najczęściej rolnicy decydują się na warzywnictwo, a potem z warzywnictwa przechodzą na sadownictwo” – poinformowała PAP Elżbieta Krempa z zespołu ds. ogrodnictwa sandomierskiego oddziału Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
 
Inspektorzy porównali swoje obserwacje z zestawieniem wyników dwóch ostatnich spisów rolnych, które potwierdziły, że na przestrzeni 10 lat w regionie świętokrzyskim znacznie zmieniła się struktura upraw. O 6 tys. hektarów więcej jest sadów, a powierzchnia upraw, wynosząca 29 tys. hektarów, daje regionowi trzecie miejsce w kraju.
 
Dominującym gatunkiem upraw owocowych w regionie są jabłonie – zajmują ponad 58 proc. powierzchni sadów w województwie. Jednak to drzewa pestkowe są specjalizacją świętokrzyskich sadowników. W uprawie śliw, moreli i brzoskwiń świętokrzyskie jest pod względem powierzchni na pierwszym miejscu w Polsce, w uprawie wiśni na drugim, a czereśni na trzecim. Także świętokrzyska truskawka zajmuje znaczące – trzecie – miejsce w uprawach krajowych.
 
„Ciekawa jest także tendencja do specjalizowania się poszczególnych powiatów w wybranych uprawach. I tak np. powiat kielecki to uprawy truskawek, sandomierski – sadów owocowych, a kazimierski i pińczowski – warzyw korzeniowych i cebuli. Rodzaj upraw jest dostosowany do rodzaju ziemi” – wyjaśniła Krempa.
 
Uprawy warzywnicze w regionie świętokrzyskim od kilku lat zajmują około 11,5 tys. hektarów. Najwięcej uprawia się ogórków – trzecie miejsce w Polsce, marchwi, cebuli i kapusty. Te ostatnie uprawy zajmują po około 1000 hektarów każda i ich powierzchnia co roku się zwiększa.
 
„Świętokrzyscy ogrodnicy oferują konsumentom zróżnicowane produkty. Wiele z nich, jak szydłowska śliwka, bielińska truskawka czy sandomierskie jabłka są na listach produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa. Zauważalny jest też wpływ rozwoju ogrodnictwa na promocję turystyczno-rekreacyjną województwa. Przykładem jest choćby turystyczny „Sandomierski Szlak Jabłkowy” – podkreśliła Krempa.
 
W woj. świętokrzyskim użytki rolne mają niecałe 630 tys. hektarów powierzchni. Powierzchnia zasiewów zboża to około 260 tys. hektarów, ziemniaków – 45 tys. hektarów, sadów – 29 tys. hektarów, upraw warzyw gruntowych – 11,5 tys. hektarów, a truskawek – 3,7 tys. hektarów. 

Za: 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKupują u sąsiadów
Następny artykułINTERPOMA 2012 – marzenie o nowych rynkach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.