Strona główna Tagi śodr

śodr

Racjonalne działania w ochronie sadów przed szkodnikami

Jednym z najistotniejszych współcześnie działań jest zwiększanie produktywności w uprawach roślin. Niestety wszystkim uprawianym przez nas gatunkom towarzyszy znaczna rzesza roślinożerców, którzy przy nadmiernym rozmnożeniu stają się często ważnymi gospodarczo szkodnikami. 
 

III Letnie Pokazy Czereśniowe

20 lipca w Górach Wysokich koło Dwikoz (woj. świętokrzyskie) po raz trzeci wydawnictwo Plantpress wspierane przez ŚODR o. Sandomierz oraz firmę Leaf Media zorganizowało w gospodarstwie Macieja Osowskiego Letnie Pokazy Czereśniowe. Spotkanie miało w programie część konferencyjną oraz praktyczny instruktaż w sadzie. Z możliwości poszerzenia i uzupełnienia swojej wiedzy na temat nowoczesnej uprawy czereśni skorzystało w tym roku około 250 osób z różnych regionów Polski.

Dyskusje na Forum Doradców Sadowniczych

9 maja odbyło się Forum Doradców Sadowniczych firmy Bayer CropScience.

Co piąte ekologiczne warzywo pochodzi ze Świętokrzyskiego

Co druga papryka i ponad 80 proc. polskiego czosnku pochodzi ze świętokrzyskich gospodarstw, które produkują 19,5 proc. krajowych warzyw ekologicznych - wynika z raportu Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Styczeń – dla aktywnych

Od pierwszych dni stycznia rusza sezon szkoleń, konferencji i seminariów dla wszystkich działów ogrodnictwa. Jest z czego wybierać – zapraszamy do naszej zakładki Kalendarz. Na pewno znajdzie się coś interesującego i w dodatku blisko miejsca zamieszkania.

W Świętokrzyskiem mniej rolników, więcej sadowników i ogrodników

Województwo świętokrzyskie z rolniczego regionu, bazującego na uprawach zboża i ziemniaków, zmienia się w sadowniczo-ogrodniczy – wynika z badań ośrodka doradztwa rolniczego w Modliszewicach. W uprawie moreli, śliw i brzoskwiń jest pierwsze w kraju.

Ekoforum w Sandomierzu

W siedzibie Sandomierskiego Oddziału Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego odbędzie się jutro Ekoforum "Rolnictwo ekologiczne, przetwórstwo produktów ekologicznych, jako sposób na rozwój gospodarstw ekologicznych. Możliwości współpracy w ramach projektu „Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności”.