Ceny żywności podniosły we wrześniu inflację o około 0,6 pkt proc. Przyczyna był wzrost cen warzyw - według danych zebranych przez ministerstwo rolnictwa z rynków hurtowych wynika, że w przypadku niektórych warzyw wzrost cen jest kilkudziesięcioprocentowy - informuje Dziennik Gazeta Prawna.
Jak podaje DGP, przykładem dużego wzrostu cen są ziemniaki – na przełomie września i października w hurcie płacono za nie o 176 proc. więcej niż rok wcześniej. Ceny kapusty i cebuli niemal się podwoiły, kalafiory są droższe o około 66 proc., ogórki zdrożały o 37-49 proc.
Głównym powodem wzrostu cen są niższe zbiory. Według szacunków GUS z końca września, rolnicy zbiorą w tym roku ok. 5,7 mln ton ziemniaków, czyli o 36,5 proc. mniej niż w 2012 roku i o 41,9 proc. poniżej średniej z lat 2006-2010. Analitycy zwracają uwagę, że Polska praktycznie nie importujewarzyw, które podrożały najbardziej. Może to oznaczać, że wyższe ceny mogą się utrzymać do kolejnych zbiorów i nie wykluczone, że przez kolejny rok będą czynnikiem podbijającym inflację – czytamy w DGP.
Za: portalspozywczy.pl
pg