... do Polski warto by może przejąć taki oto sposób rozwiązywania zawsze gorącego problemu cen skupu. Przedstawiciele wszystkich organizacji producentów zrzeszające plantatorów oraz przemysłu przetwórczego włoskiej prowincji Emilia-Romania podpisały w początkach lutego umowę ramową regulującą produkcję i skup pomidorów przemysłowych w kampanii 2015 r.
Plantatorzy wspólnie z przetwórcami ustalili przede wszystkim wielkość produkcji na nadchodzący sezon jak i referencyjną cenę skupowanego warzywa. Obie strony są zainteresowane utrzymaniem równowagi w łańcuchu produkcyjnym. Produkcję uzgodniono na 2,45-2,65 mln ton, a cenę skupu na 92 Euro za tonę. Umowa zobowiązuje plantatorów do przestrzegania zasad produkcji integrowanej w trosce o jakość końcową produktu. Za przekroczenie ustalonego limitu produkcji określono kary, zaś gdyby nie udało się plantatorom osiągnąć wartości progowej produkcji – „wynagrodzenie odpowiadające”. Drobne wady towaru będą skutkować obniżką ceny skupu w granicach 30-40%. Poszczególne organizacje producentów zostały zobowiązane do sformułowania swoich szczegółowych umów z określeniem limitów powierzchni uprawy – przy założeniu średniej wydajności 69-71 ton pomidorów z hektara – do międzybranżowej organizacji producentów północnych Włoch.
za: agronotizie
pg