Z ziemi włoskiej…

5375
... do Polski warto by może przejąć taki oto sposób rozwiązywania zawsze gorącego problemu cen skupu. Przedstawiciele wszystkich organizacji producentów zrzeszające plantatorów oraz przemysłu przetwórczego włoskiej prowincji Emilia-Romania podpisały w początkach lutego umowę ramową regulującą produkcję i skup pomidorów przemysłowych w kampanii 2015 r.
Plantatorzy wspólnie z przetwórcami ustalili przede wszystkim wielkość produkcji na nadchodzący sezon jak i referencyjną cenę skupowanego warzywa.  Obie strony są zainteresowane utrzymaniem równowagi w łańcuchu produkcyjnym. Produkcję uzgodniono na 2,45-2,65 mln ton, a cenę skupu na 92 Euro za tonę. Umowa zobowiązuje plantatorów do przestrzegania zasad produkcji integrowanej w trosce o jakość końcową produktu. Za przekroczenie ustalonego limitu produkcji określono kary, zaś gdyby nie udało się plantatorom osiągnąć wartości progowej produkcji – „wynagrodzenie odpowiadające”. Drobne wady towaru będą skutkować obniżką ceny skupu w granicach 30-40%. Poszczególne organizacje producentów zostały zobowiązane do sformułowania swoich szczegółowych umów z określeniem limitów powierzchni uprawy – przy założeniu średniej wydajności 69-71 ton pomidorów z hektara – do międzybranżowej organizacji producentów północnych Włoch.
za: agronotizie
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWiosna w części kraju rozpocznie się bardzo sucho
Następny artykułKary dla rolników protestujących przed KPRM

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.