Zdrowo konserwatywni Szwedzi

Warzywa i owoce w codziennej diecie Szwedów
Według Szwedzkiego Biura Statystyki sprzedaż owoców wzrastała w tym kraju w latach 2011-2016 o 1,5 procent rocznie. W tym samym okresie sprzedaż warzyw rosła nawet o pięć procent rocznie.

Nowe badanie dotyczące różnych grup żywności pokazuje, że jedna osoba na trzy zwiększyła w ciągu ostatnich trzech lat spożycie owoców i warzyw z powodów zdrowotnych. Jednak tylko szesnaście procent populacji przestrzega zaleceń Szwedzkiej Rady Żywności, proponujących wypełnianie połowy swoich talerzy tymi właśnie produktami. Bardziej liberalne nawyki żywieniowe prezentują mężczyźni – tylko osiem procent z nich przestrzega zaleceń Rady.

za: mynewsdesk.com

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCoraz mniej gospodarstw ogrodniczych w Holandii
Następny artykułRosyjskie jagodowe spod osłon

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.