Zdrowo konserwatywni Szwedzi

Warzywa i owoce w codziennej diecie Szwedów
Według Szwedzkiego Biura Statystyki sprzedaż owoców wzrastała w tym kraju w latach 2011-2016 o 1,5 procent rocznie. W tym samym okresie sprzedaż warzyw rosła nawet o pięć procent rocznie.

Nowe badanie dotyczące różnych grup żywności pokazuje, że jedna osoba na trzy zwiększyła w ciągu ostatnich trzech lat spożycie owoców i warzyw z powodów zdrowotnych. Jednak tylko szesnaście procent populacji przestrzega zaleceń Szwedzkiej Rady Żywności, proponujących wypełnianie połowy swoich talerzy tymi właśnie produktami. Bardziej liberalne nawyki żywieniowe prezentują mężczyźni – tylko osiem procent z nich przestrzega zaleceń Rady.

za: mynewsdesk.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię