Hiszpania liderem w produkcji persymon

fot. P. Grel
Owoce persymony, inaczej nazywane kaki, hurma, hebanowiec, hebanek, szaron, szarona (Diospyros kaki, ale też inne gatunki - D. lotus - hurma kaukaska) to obecnie najszybciej rozwijające się uprawy owocowe w Hiszpanii. W minionym roku odnotowano około 6,0 tys. producentów tych owoców.
Jeszcze w roku 2010 wielkość hiszpańskich zbiorów szacowana była na około 12,0 tys. ton, podczas gdy w roku 2015 produkcja przekroczyła wielkość 240,0 tys. ton. Zdecydowana większość tych owoców kierowana jest na eksport – średniorocznie eksportuje się około 160,0 tys. ton owoców kaki, które skierowano na około 48 rynków na całym świecie. Łączna powierzchnia upraw tych owoców w Hiszpanii to 17,0 tys. ha, przy czym około 90% plantacji znajduje się w prowincji Walencja.
Zdaniem lokalnych producentów do roku 2020 wielkość produkcji szacowana jest nawet na około 650,0 tys. ton. Jednym z największych problemów ze sprzedażą owoców kaki są nie tylko wysokie ich ceny ale także mała popularność tego owocu wśród unijnych konsumentów oraz bardzo mała świadomość zalet tego produktu.

za:  FAMMU/FAPA
pg 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPrzyszłość produkcji warzyw w Rosji
Następny artykułPropozycje wsparcia polskich sadowników

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.