Trzecie – organizowane 23 lutego przez ProCam – bo w tym rejonie chętnych do zapoznania się z nowinkami nie trzeba ze świecą szukać. Wielu okolicznych producentów owoców należy do Stowarzyszenia Integrowanej Produkcji Owoców „Podkarpacie” zrzeszającego ponad 110 podgórskich gospodarstw – wraz z wójtem gminy Jodłownik i firmą Bayer było ono współorganizatorem spotkania, które tym razem odbyło się Sali OSP Jodłownik. Drugą nowością w programie imprezy była część praktyczna – pokaz cięcia w sadzie jabłoniowym.
Adam Fura, stały gość szczyrzyckich spotkań, mówił w tym roku o wpływie warunków pogodowych na produkcję owoców. – Jabłonie zakończyły okres spoczynku bezwzględnego – na ‘Lobo’ pąki popękały już w zeszłym tygodniu. Teraz warunki pogodowe mogą okazać się dla drzew niebezpieczne – kilkudniowe ochłodzenia do minus kilkunastu stopni grożą rozhartowanym roślinom uszkodzeniami mrozowymi – rozpoczął omawianie temperatury jako czynnika produkcji. – Obserwując w sezonie przebieg pogody warto pamiętać o (między innymi) kilku wartościach temperatury, które mają podstawowe znaczenie dla rozwoju roślin i samych owoców. Po osiągnięciu przez glebę 4˚C rozpoczyna się proces „budzenia się” drzew. Gdy do takiego poziomu spadnie w sezonie wegetacyjnym temperatura powietrza ustaje krążenie soków u gatunków ziarnkowych.
U pestkowych i jagodowych to „zero fizjologiczne” wynosi 7˚C. Brak dopływu substancji odżywczych powoduje zamieranie zawiązków, „zrzucanie” ich mimo stwierdzonego zapylenia i zapłodnienia kwiatów. Poniżej 6˚C nie kiełkuje pyłek. Przy 12˚C pobieranie substancji przez liście osiąga już dostateczną dynamikę. Przy takiej samej ciepłocie gleby mierzonej na 20 cm głębokości zaczynają wyrastać korzenie włośnikowe. Jeszcze 2 stopnie więcej trzeba, by z gleby rośliny mogły pobrać fosfor. Ogrzanie się powietrza powyżej 25˚C powoduje spowolnienie transpiracji, w efekcie czego owoce przestają rosnąć. Dobowa różnica temperatury większa niż 8˚C może być przyczyną ordzawiania się owoców – relacjonował A. Fura.
Na sali w Jodłowniku
Aura mijającej zimy stanowiła również tło wystąpienia Tomasza Gasparskiego (Bayer), który skupił się na prognozach wystąpienia w bieżącym roku mączniaka jabłoni. Patogen dokuczał mocno już w ubiegłym sezonie, nie wszyscy sadownicy zdołali chorobę opanować, czy choćby ograniczyć – ci będą mieli największe problemy w nadchodzącym sezonie. Konieczne jest bardzo dokładne wycinanie chorych pędów i stopniowo pojawiających się rozet liściowych. Później dochodzi do zabiegów chemicznych, ale nie dysponujemy fungicydami zdolnymi do wyeliminowania w zupełności sprawcy. Z doświadczeń firmy wynika, że użycie triazoli daje około 50-procentową skuteczność. Preparat Flint Plus pozwalał podnieść ją do 81-84%, zaś skuteczność Luny Experience podchodziła pod 99%. Racjonalne wykorzystanie dostępnych preparatów pozwala więc mocno ograniczyć mączniaka właściwego jabłoni, choć nie eliminuje wszystkich jego objawów.
Dr Aleksander Gondkiewicz (UR Kraków) przypomniał podstawowe pojęcia i procesy, związane z przerzedzaniem oraz terminy i preparaty do tego celu. Poza klasycznymi, znanymi powszechnie preparatami do przerzedzania kwiatów i zawiązków, z nowszych wymienił Brevis 150 SG, którego działanie polega na hamowaniu przebiegu fotosyntezy, przez co powoduje obumieranie najsłabszych zawiązków. Sadownicy w krajach zachodniej Europy mają do dyspozycji niezarejestrowany u nas Diramid – forma amidowa NAA – badany w polskich warunkach okazał się mniej skuteczny mniej skuteczny od Pomonitu.
Część praktyczną poprowadził Andrzej Gasparski – wieloletni kierownik gospodarstwa w SZD Brzezna. Sad w Jodłowniku udostępnili Kazimierz Zapalski i jego syn Krystian.
Pokaz cięcia prowadzony przez Andrzeja Gasparskiego w sadzie Kazimierza i Krystiana Zapalskich w Jodłowniku
Ta strona używa plików Cookie. Klikając "Zgoda", zgadzasz się na wykorzystanie wszystkich plików Cookie. Szczegółowych wyborów możesz dokonać w sekcji ustawienia.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Czas przechowywania
Opis
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.