Knox – najlepsza innowacja 2017

Wybrano dzisiaj zwyciezcę konkursu Innovation Award 2017. Jest nim KnoxTM.
Twórcą KnoxTM jest firma Rijk Zwaan, która prowadząc prace hodowlane przez 12 lat doprowadziła do uzyskania sałaty, która charakteryzuje się mniejszą podatnością na różowienie i brązowienie ciętych krawędzi liści. Jak mówią przedstawiciele firmy zastosowanie KnoxTM ma największe znaczenie w produktach paczkowanych, gotowych do spożycia. 
 
Dotychczas cięta sałata gotowa do spożycia, sprzedawana w paczkach szybko traciła na atrakcyjności w oczach konsumentów. Na krawędziach liści pojawiało się różowo-brunatne przebarwienie wywołane przez naturalne procesy utleniania. W efekcie konsumenci odrzucali te produkty ze względu na nieatrakcyjny wygląd. Osiągnięcie Rijk Zwaan, które doceniono na tegorocznych targach Fruit Logistica, pozwala opóźnić ten proces o 1-2 dni, a zatem uniknąć strat. Nasiona KnoxTM pojawiły się na rynku w maju 2016 r. i obejmowały odmiany Cos, Iceberg, Batavia, Butter, Salanova Crispy i Salanova Butter.

 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułLutowe spotkanie w Łącku
Następny artykułCo można, a czego już nie w ochronie drzew owocowych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.