Pomidory przez okrągły rok

Holenderskie gospodarstwo Wima Petersa zainwestowało w doświetlanie produkowanych przez siebie pomidorów śliwkokształtnych i koktajlowych lampami typu LED. Ta zmiana technologii pozwoliła na całoroczną produkcję typów pomidora, w którym gospodarstwo się specjalizuje.
Dotychczas w sezonie zimowym wyprodukowanie pomidorów „rzymskich” (śliwkokształtnych) i koktajlowych (Tasty Tom) było niemożliwe z powodu niedostatku światła. Importowane z Hiszpanii owoce tych typów miały zaś zauważalnie niższą jakość od tej, jakiej oczekują rynki Beneluksu. 

Obecnie pomidory w szklarniach (16 ha) W. Petersa są doświetlane w mieszanym systemie za pomocą lamp sodowych Green Power 600 i modułów diodowych LED Green Power. Te ostatnie doświetlają tylko partie roślin, na których formują się grona.

Wyprodukowane pomidory są sprzedawane w pakietach z dołączanymi przepisami kulinarnymi na zupy i sosy do spaghetti czy lasagne. 
Za: fruit-inform.com

pg 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułŚwięto Cebuli w Henrykowie
Następny artykułRząd za nowelizacją ustawy dot. wina, cydru i miodu pitnego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.