Z Google pod szkło

Firma Iron Ox przyjęła założenie, że główka ekologicznie produkowanej sałaty spod szkła powinna kosztować konsumenta tyle samo, co warzywa konwencjonalnie wyprodukowane. Osiągnięcie tego celu ma umożliwić robotyzacja produkcji – obniżająca koszty robocizny tak, by jeszcze pokrywać wyższe koszty ochrony oraz niższą wydajność produkcji.
Dyrektorem generalnym firmy jest inżynier Brandon Aleksander, który dla realizacji tego zadania porzucił pracę w Google’ach. Swoją decyzję, by zaprząc do prac w szklarni czy tunelu zaawansowane technologicznie roboty i sztuczną inteligencję podjął zdając sobie sprawę, że zbiory warzyw liściowych czy pojedynczych owoców – na przykład – pomidorów to zupełnie inna sprawa niż automatyzacja zbioru pszenicy, soi czy innych rolniczych upraw, dla których już opracowano sterowane przez GPS systemy maszyn do automatycznego przygotowywania gleby, uprawy, ochrony i zbioru.
Iron Ox zamierza także już w przyszłym roku pokazać robota do zbioru jabłek, który potrafi zbierać chaotycznie porozmieszczane w przestrzeni owoce bez ich odgniatania i obijania. Zaś w uprawach szklarniowych firma chce budować obiekty w całej Ameryce, rozpoczynając od regionu San Francisco skupiając się na uprawach szybko rosnących warzyw liściowych, których cykl od wysiania do stołu nie potrwa dłużej niż 6 tygodni.
 
za: hortibiz.com

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSurówki ciętych warzyw
Następny artykułNowe odmiany malin

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.