Strona główna Tagi Antyutleniacze

antyutleniacze

Zdrowie w sokach, herbacie i czerwonym winie

Przeciwutleniacze to związki, które pomagają chronić nasz organizm przed infekcjami, poważnymi chorobami, w tym rakiem, a nawet mutacjami genetycznymi. Im więcej ich spożywamy tym większa szansa na dłuższe życie w dobrej kondycji. Co pić, żeby pozostać zdrowym? Aktywność przeciwutleniającą soków, napojów, herbaty i win można było zbadać na Pikniku Naukowym na stoisku Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN z Olsztyna.
 

Niektóre przeciwutleniacze mogą niszczyć DNA

Przeciwutleniacze chronią nasz materiał genetyczny przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, spowalniając procesy starzenia się. Najnowsze badania ujawniły jednak ciemną stronę niektórych antyoksydantów, które, zamiast chronić, niszczą DNA - informuje pismo "Proceedings of the National Academy of Sciences".