Strona główna Tagi Bezpieczeństwo
Tag:

bezpieczeństwo

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

Dziś, po raz pierwszy, obchodzony jest Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (ŚDBŻ). Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych w grudniu 2018 r. przyjęło rezolucję ustanawiającą to wydarzenie.

Innowacyjna technologia dla bezpieczniejszych owoców i warzyw

Genomtec Fresh to pierwsze mobilne urządzenie diagnostyczne do detekcji grzybów, nicieni i bakterii w uprawach owoców i warzyw. To urządzenie opracowane przez wrocławski startup dla firmy Amplus. Pozwala na szybszą oraz tańszą diagnostykę wirusów i bakterii. Dzięki temu rozwiązaniu można zminimalizować użycie środków chemicznych w rolnictwie.

Zimna plazma. Nowa technologia zabezpieczająca żywność

Naukowcy w Australii badają skuteczność urządzenia „The Food Safety Supercharger” do niszczenia mikroorganizmów na powierzchni owoców, warzyw i orzechów.   
 
 

Bezpieczeństwo na pierwszym miejscu

Świadomość zagrożeń w pracy z substancjami chemicznymi nie tylko w ogrodnictwie, ale i innych branżach produkcyjnych nadal nie jest wystarczająca. Safety Roadshow to pomysł na upowszechnianie wiedzy dotyczącej sprzętu ochrony osobistej poprawiającej bezpieczeństwo pracy. W ramach akcji mobilny showroom firmy Dräger odwiedził 6 polskich miast, w których odbyły się warsztaty tematyczne połączone z konsultacjami specjalistów z zakresu bezpieczeństwa.

Ostatnie artykuły

Aronia polskim superowocem

Owoce aronii wykorzystuje się przede wszystkim w przemyśle przetwórczym i zamrażalniczym do produkcji wartościowych przetworów, jak soki, napoje, nektary, dżemy, konfitury, wina i nalewki, do suszenia oraz jako dodatek do innych owoców. Mogą być także cennym dodatkiem do mięsa i drobiu.

Zagrożenia chorobami w szkółkach w 32 tygodniu roku

Prezentujemy informacje na temat zagrożeń chorobowych w szkółkach roślin ozdobnych i owocowych przygotowany przez Agro Smart Lab.

Azja pozostanie liderem produkcji jagód

Najwięcej plantacji gatunków jagodowych znajduje się w regionie Azji – głównymi producentami są Chiny i Japonia. Ich pozycja w najbliższych latach wzmocni się jeszcze bardziej.