Strona główna Tagi Brokuły

brokuły

Hiszpania przed Francją

W 2010 r. powierzchnia upraw kalafiorów i brokułów w Europie wyniosła 139 641 ha. To 6% więcej, niż w 2009 r., kiedy to odnotowano 131 868 ha. Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), najwięcej gruntów pod tymi warzywami jest w Hiszpanii, Francji, Włoszech, Wielkiej Brytanii oraz Polsce.

Madrycka konferencja brokułowa

19 października br. odbyła się trzecia konferencja brokułowa zorganizowana przez firmę Sakata Vegetables Europe w stolicy Hiszpanii – Madrycie przy okazji odbywających się tam targów Fruit Atraction. Na zaproszenie Sakata Vegetables Europe na konferencji znalazła się reprezentacja producentów, przedstawicieli zakładów przetwórczych oraz mediów.

W kolekcji odmian warzyw

21 sierpnia w miejscowości Moszna koło Nałęczowa w gospodarstwie Renaty i Henryka Zająców zorganizowano Dni Otwarte, na których prezentowano kolekcję odmian warzyw marki Seminis, należącej do koncernu Monsanto.

Uprawy w tunelach i pod płaskimi osłonami

Uprawa warzyw w tunelach i pod płaskimi osłonami ma na celu uzyskanie wysokiego wczesnego plonu dobrej jakości. W praktyce warzywniczej najpopularniejszymi płaskimi osłonami są folia perforowana oraz włóknina, najczęściej wykorzystywane we wczesnowiosennej uprawie warzyw znoszących niską temperaturę — wczesnej kapusty głowiastej, kalafiora i brokułu, rzodkiewki, rzodkwi, marchwi, sałaty, kopru oraz w początkowym okresie wzrostu warzyw ciepłolubnych — ogórka, pomidora, papryki, melona i kawona. Na mniejszą skalę osłony płaskie są używane do przykrywania na zimę warzyw przeznaczonych na zbiór wiosenny — sałaty, porów, pietruszki naciowej i korzeniowej, rabarbaru i szparagów. Warzywa uprawiane pod osłonami są narażone na uszkodzenia przez wiele szkodników. Aby zapobiec stratom, należy przestrzegać kilku zasad, które omówiono poniżej.

Warzywa od trzech pokoleń

1 października firma Clause Tzier zaprosiła producentów kalafiorów i brokułów na spotkanie do Lubiczowa koło Warszawy. Zaprezentowano tam m.in. 19 odmian kalafiorów, a gospodarzami byli Małgorzata i Krzysztof Dawidowscy (fot. 1).