Hiszpania przed Francją

fot. M. Bartczak
W 2010 r. powierzchnia upraw kalafiorów i brokułów w Europie wyniosła 139 641 ha. To 6% więcej, niż w 2009 r., kiedy to odnotowano 131 868 ha. Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), najwięcej gruntów pod tymi warzywami jest w Hiszpanii, Francji, Włoszech, Wielkiej Brytanii oraz Polsce.
W 2010 r. tych pięć krajów miało łączenie 105 069 ha kalafiorów i brokułów, co stanowiło 75% całości ich upraw w Europie. Aż do 2010 roku, Francja miała największy areał kalafiorów i brokułów w Europie, jednak Hiszpania w 2010 r. wyprzedziła swojego sąsiada prawie o 3000 ha. Według danych FAO ogrodnicy z tego kraju uprawiali kalafiory i brokuły na 29 000 ha – 26% wzrost w porównaniu z 2009 r. W Polsce w 2010 r. warzywa te produkowano na powierzchni 15 650 ha.
 
Za: www.brassicastoday.com
MB 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRozpylacze: precyzja w ochronie roślin
Następny artykułFala mrozów: kiedy i gdzie będzie najzimniej?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.