Strona główna Tagi Brokuły
Tag:

brokuły

Notowania cen warzyw

Spadły ceny cebuli, marchwi i ogórków szklarniowych, wzrosły ceny ogórków gruntowych i pomidorów. Ceny warzyw kapustnych są dość niskie – podaje Rynek Hurtowy Bronisze w dzisiejszym komunikacie.

Warsztaty brokułowe pod Włocławkiem

25 czerwca w gospodarstwie Cezarego Sakowskiego w miejscowości Krępa k. Dobrzynia nad Wisłą odbyły się Warsztaty Brokułowe, których głównym organizatorem były firmy Monsanto-Seminis oraz Greenyard Frozen, a uczestniczyły w nich również: Hurtownia Ogrodnicza Flortom, KPODR w Minikowie oddz. w Zarzeczewie, Bayer, Intermag, Yara, GPR Krasoń oraz Grupa Mularski.

Włochy: marchew w hurcie nawet 1,40 euro/kg

Na rynku hurtowym w Weronie w  dniu 7 marca 2018 r. sprzedawano marchew klasy pierwszej luzem w cenie 0,60-0,70 euro/kg, klasy drugiej w cenie 0,40-0,50 euro/kg. 

Brokuły po hiszpańsku

W minionym tygodniu wraz z grupą polskich producentów miałam okazję zobaczyć, jak wygląda produkcja brokułów w rejonie Murcji w Hiszpanii. Wyjazd zorganizowało Stowarzyszenie Producentów Brokuła wraz z firmą hodowlano-nasienną Sakata.

Z rewizytą do hiszpańskich producentów

Za tydzień grupa producentów z Polski, w tym członkowie polskiego Stowarzyszenia Promocji Brokułów, będą mieli okazję zobaczyć jak wygląda uprawa brokułów na polach u europejskiego lidera w produkcji tego warzywa w Hiszpanii. 

Przemysł przetwórczy warzyw. Analiza sytuacji

„Spotkanie z przemysłem przetwórczym” to temat wydarzenia, które zorganizowała firma Monsanto Polska – Seminis. Odbyło się ono w Serocku 8 lutego 2018 r. W trakcie spotkania Radosław Grabowski (Monstanto) przedstawił ocenę bieżącej sytuacji w przemyśle przetwórczym. Prelegent na początku wystąpienie podsumował przebieg warunków pogodowych w Polsce w 2017 r. oraz ich wpływ na produkcję warzyw przemysłowych. Następnie omówił sytuację w poszczególnych państwach UE.

Tantniś krzyżowiaczek zagraża uprawom w Wielkiej Brytanii

Nazwany został „super szkodnikiem”, który zagraża uprawom warzyw kapustnych w Wielkiej Brytanii. Jest w stanie przetrwać zimę i niszczyć uprawy w jeszcze większym stopniu.

„Tytanowy” brokuł

W piątek 27 października w Płowkach k. Radziejowa odbyła się prezentacja odmiany Titanium F1 marki Seminis, której właścicielem jest firma Monsanto.

Brokułowe innowacje

W poniedziałek 23 października w Golubiu Dobrzyniu odbyło się spotkanie poświęcone nowemu typowi odmiany brokułu z oferty firmy Syngenta – wieloróżyczkowej odmianie Monflor F1. Uczestnicy spotkania mieli okazję obejrzenia, jak odmiana ta rośnie na polu i jak się ją zbiera i różyczkuje, a także jak można ją zaserwować w postaci pysznej przekąski.

Brokuły zdrowe z natury

Polska jest - po Hiszpanii, Włoszech i Wielkiej Brytanii - jednym z największych producentów brokułów w Europie. W Hiszpanii uprawia się ok. 40 tys. ha tego warzywa, we Włoszech – ok. 12 tys. ha, w Wielkiej Brytanii ok. 10 tys. ha, a w Polsce – już ponad 7 tys. ha. Niestety, jeśli chodzi o spożycie w naszym kraju wynosi niecałe 700 g brokułów na osobę, podczas gdy w Wielkiej Brytanii sięga 5 kg/osobę.

Ostatnie artykuły

Nie ma zimy bez poinsecji

Wilczomlecz nadobny, popularnie nazywany poinsecją lub "gwiazdą betlejemską", kojarzy się z okresem bożonarodzeniowym. Ten niezwykle dekoracyjny gatunek, o barwnych podsadkach, może być ozdobą zarówno jako roślina doniczkowa, jak i w formie "kwiatów" ciętych.

B2B w szkółkarskiej odsłonie

W dniach 28 - 30 listopada 2019 r. w Gospodarstwie Szkółkarskim Ciepłucha w Konstantynowie Łódzkim odbyła się szósta edycja wystawy „Zielony Show Room – zobacz i zamów”. Impreza ta ma charakter B2B - zaproszeni na nią goście - głównie osoby decyzyjne z centrów ogrodniczych - mogą nie tylko zapoznać się z ofertą szkółek, ale przede wszystkim złożyć zamówienie w dniu wystawy, a jego realizacja nastąpi wiosną.

Rolnictwo ekologiczne w Polsce

„Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2017–2018” opublikowany został przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Znajdują się w nim dane statystyczne w zakresie liczby producentów, powierzchni użytków rolnych i produkcji ekologicznej, a także informacje między innymi o przepisach prawa (krajowych i Unii Europejskiej), systemie nadzoru, kontroli oraz certyfikacji w rolnictwie ekologicznym.