Strona główna Tagi Brzoskwinie
Tag:

brzoskwinie

Owoce jagodowe liderem rynku hurtowego

Największe zainteresowanie konsumentów skierowane jest obecnie na owoce jagodowe: porzeczki, borówki, maliny, jeżyny i agrest. Są one najczęściej konfekcjonowane w opakowania 0,25 i 0,5 kg dla wygody sprzedawców a przede wszystkim konsumentów.

Mniej brzoskwiń z Argentyny

Tegoroczny sezon nie jest dla argentyńskich sadów brzoskwiniowych zbyt łaskawy. Z powodu wiosennych przymrozków przepadła część kwiatów – zbiory są mniejsze. Niższy od ubiegłorocznego będzie także eksport tych owoców.

Tajwańskie brzoskwinie

Tajwańska Rada Rolnictwa (COA) szacuje, że powierzchnia upraw brzoskwiń i nektaryn wynosiła w 2017 r. 2 133 hektary, czyli 2% mniej niż w 2016 r., kiedy to wyspę nawiedził niszczycielski tajfun i fale zimna.

Dobry rok dla tureckich brzoskwiń?

Z jednej strony – oczywiście tak: znacznie wzrósł eksport. Ponadto tureckie owoce wróciły na rosyjski rynek. Ale z drugiej strony zarobek z tego eksportu był niższy niż dynamika wzrostu wyrażana w tonach (wolumen).

Tureckie brzoskwinie

Produkcja brzoskwiń w Turcji - owoców wrażliwych - podlega wahaniom w zależności od warunków pogodowych. W sezonie 2017/18 szacowana jest na 505 tys. ton i jest nieco niższa niż rok wcześniej.

Brzoskwinie i nektaryny – sezon bez większych nadziei

Włoscy menedżerowie branżowi nie żywią specjalnych złudzeń co do tegorocznego sezonu sprzedaży pestkowych – zwłaszcza brzoskwiń i nektaryn. Ot, „nadal jeszcze idziemy”, ale mamy coraz większe wątpliwości, czy aby podążamy za dobrymi drogowskazami...

Ochrona dla tureckich brzoskwiń i fig

Producenci czarnych fig i brzoskwiń z tureckiego regionu Bursa oficjalnie będą używać Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG). Specjalne oznaczenie daje gwarancję jakości owoców, pewność miejsca ich pochodzenia, a także chroni prawa własności intelektualnej. 

Brzoskwinie i nektarynki. Jak wygląda europejski rynek?

1,36 mln ton brzoskwiń i nektarynek co roku produkowanych jest we Włoszech. Kraj ten, wraz z Hiszpanią to europejscy liderzy. Produkcji tych dwóch gatunków będzie poświęcona jedna z konferencji zaplanowanych w ramach targów Macfrut 2018, które odbędą się w Rimini w dniach 9-11 maja. 

Eksport hiszpańskich owoców

W minionym sezonie przewijały się przez media branżowe informacje o bardzo poważnym kryzysie, w jakim znalazło się sadownictwo hiszpańskie - zwłaszcza gospodarstwa produkujące nektarynki i brzoskwinie. Komentarze były jednoznacznie pesymistyczne, a pod kreską miał być cały sektor tej produkcji tak w Hiszpanii, jak i w innych krajach południa Europy. Lutowy raport hiszpańskiej organizacji eksporterów nie potwierdza tych ponurych danych.

Producenci brzoskwiń tracą siły?

Kryzys wywołany na południu Europy nadprodukcją brzoskwiń i nektarynek kolejny raz daje o sobie znać. Wygląda na to, że nie jest to sprawa tylko państw producentów tych gatunków. Są dwa powody, dla których i my powinniśmy zwrócić na niego uwagę.

Ostatnie artykuły

Ukraińska malina tanieje, ale ciągle jest droższa niż przed rokiem

W połowie lipca na rynek Ukrainy trafiła obfitość rodzimych malin, co natychmiast przełożyło się na ceny tych owoców. Mimo wszystko, jagody te pozostają droższe niż były o tej samej porze przed rokiem.

Owocowy rynek hurtowy

Wzrasta podaż krajowych śliwek i moreli, a malin ulega sporym wahaniom. Ceny czereśni nadal są wysokie, borówki wysokiej w miarę stabilne, a włoskich winogron – notują spadki.

Ceny warzyw gruntowych nadal wysokie

Na rynku hurtowym warzyw zaczynają dominować warzywa gruntowe z tegorocznych zbiorów. Cena wielu gatunków jest wysoka, obserwowane są nieznaczne spadki cen niektórych warzyw (np. marchwi, cebuli, buraka). Na fluktuacje cen wpływ też eksport.