brzoskwinie
Szacunek tegorocznych zbiorów warzyw i owoców
GUS przedstawił dane przedwynikowego szacunku produkcji głównych upraw ogrodniczych w 2019 r.
Produkcję warzyw gruntowych ocenia się na blisko 3,8 mln t, tj. o ok. 8% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim. Zbiory owoców z drzew wyniosą niespełna 3,4 mln t, tj. o ok. 25% mniej od rekordowej produkcji ubiegłorocznej. Zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na niespełna 0,5 mln t, tj. o ok. 18% mniej od zbiorów 2018 r. Zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) szacuje się na ok. 6,7 mln t, tj. o około 11% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym.
Owoce na rynku hurtowym
Na rynku hurtowym w mijającym tygodniu podaż jabłek była niska, ich ceny wysokie, z kolei wysoka podaż śliwek spowodowała ich niskie ceny. Wśród owoców jagodowych notowano wysoką podaż truskawek i jej spadek w wypadku borówki wysokiej.
Owoce jagodowe liderem rynku hurtowego
Największe zainteresowanie konsumentów skierowane jest obecnie na owoce jagodowe: porzeczki, borówki, maliny, jeżyny i agrest. Są one najczęściej konfekcjonowane w opakowania 0,25 i 0,5 kg dla wygody sprzedawców a przede wszystkim konsumentów.
Mniej brzoskwiń z Argentyny
Tegoroczny sezon nie jest dla argentyńskich sadów brzoskwiniowych zbyt łaskawy. Z powodu wiosennych przymrozków przepadła część kwiatów – zbiory są mniejsze. Niższy od ubiegłorocznego będzie także eksport tych owoców.
Tajwańskie brzoskwinie
Tajwańska Rada Rolnictwa (COA) szacuje, że powierzchnia upraw brzoskwiń i nektaryn wynosiła w 2017 r. 2 133 hektary, czyli 2% mniej niż w 2016 r., kiedy to wyspę nawiedził niszczycielski tajfun i fale zimna.
Dobry rok dla tureckich brzoskwiń?
Z jednej strony – oczywiście tak: znacznie wzrósł eksport. Ponadto tureckie owoce wróciły na rosyjski rynek. Ale z drugiej strony zarobek z tego eksportu był niższy niż dynamika wzrostu wyrażana w tonach (wolumen).
Tureckie brzoskwinie
Produkcja brzoskwiń w Turcji - owoców wrażliwych - podlega wahaniom w zależności od warunków pogodowych. W sezonie 2017/18 szacowana jest na 505 tys. ton i jest nieco niższa niż rok wcześniej.
Brzoskwinie i nektaryny – sezon bez większych nadziei
Włoscy menedżerowie branżowi nie żywią specjalnych złudzeń co do tegorocznego sezonu sprzedaży pestkowych – zwłaszcza brzoskwiń i nektaryn. Ot, „nadal jeszcze idziemy”, ale mamy coraz większe wątpliwości, czy aby podążamy za dobrymi drogowskazami...
Ochrona dla tureckich brzoskwiń i fig
Producenci czarnych fig i brzoskwiń z tureckiego regionu Bursa oficjalnie będą używać Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG). Specjalne oznaczenie daje gwarancję jakości owoców, pewność miejsca ich pochodzenia, a także chroni prawa własności intelektualnej.
Brzoskwinie i nektarynki. Jak wygląda europejski rynek?
1,36 mln ton brzoskwiń i nektarynek co roku produkowanych jest we Włoszech. Kraj ten, wraz z Hiszpanią to europejscy liderzy. Produkcji tych dwóch gatunków będzie poświęcona jedna z konferencji zaplanowanych w ramach targów Macfrut 2018, które odbędą się w Rimini w dniach 9-11 maja.