Strona główna Tagi Brzoskwinie
Tag:

brzoskwinie

Owoce na rynku hurtowym

Na rynku hurtowym w mijającym tygodniu podaż jabłek była niska, ich ceny wysokie, z kolei wysoka podaż śliwek spowodowała ich niskie ceny. Wśród owoców jagodowych notowano wysoką podaż truskawek i jej spadek w wypadku borówki wysokiej.

Owoce jagodowe liderem rynku hurtowego

Największe zainteresowanie konsumentów skierowane jest obecnie na owoce jagodowe: porzeczki, borówki, maliny, jeżyny i agrest. Są one najczęściej konfekcjonowane w opakowania 0,25 i 0,5 kg dla wygody sprzedawców a przede wszystkim konsumentów.

Mniej brzoskwiń z Argentyny

Tegoroczny sezon nie jest dla argentyńskich sadów brzoskwiniowych zbyt łaskawy. Z powodu wiosennych przymrozków przepadła część kwiatów – zbiory są mniejsze. Niższy od ubiegłorocznego będzie także eksport tych owoców.

Tajwańskie brzoskwinie

Tajwańska Rada Rolnictwa (COA) szacuje, że powierzchnia upraw brzoskwiń i nektaryn wynosiła w 2017 r. 2 133 hektary, czyli 2% mniej niż w 2016 r., kiedy to wyspę nawiedził niszczycielski tajfun i fale zimna.

Dobry rok dla tureckich brzoskwiń?

Z jednej strony – oczywiście tak: znacznie wzrósł eksport. Ponadto tureckie owoce wróciły na rosyjski rynek. Ale z drugiej strony zarobek z tego eksportu był niższy niż dynamika wzrostu wyrażana w tonach (wolumen).

Tureckie brzoskwinie

Produkcja brzoskwiń w Turcji - owoców wrażliwych - podlega wahaniom w zależności od warunków pogodowych. W sezonie 2017/18 szacowana jest na 505 tys. ton i jest nieco niższa niż rok wcześniej.

Brzoskwinie i nektaryny – sezon bez większych nadziei

Włoscy menedżerowie branżowi nie żywią specjalnych złudzeń co do tegorocznego sezonu sprzedaży pestkowych – zwłaszcza brzoskwiń i nektaryn. Ot, „nadal jeszcze idziemy”, ale mamy coraz większe wątpliwości, czy aby podążamy za dobrymi drogowskazami...

Ochrona dla tureckich brzoskwiń i fig

Producenci czarnych fig i brzoskwiń z tureckiego regionu Bursa oficjalnie będą używać Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG). Specjalne oznaczenie daje gwarancję jakości owoców, pewność miejsca ich pochodzenia, a także chroni prawa własności intelektualnej. 

Brzoskwinie i nektarynki. Jak wygląda europejski rynek?

1,36 mln ton brzoskwiń i nektarynek co roku produkowanych jest we Włoszech. Kraj ten, wraz z Hiszpanią to europejscy liderzy. Produkcji tych dwóch gatunków będzie poświęcona jedna z konferencji zaplanowanych w ramach targów Macfrut 2018, które odbędą się w Rimini w dniach 9-11 maja. 

Eksport hiszpańskich owoców

W minionym sezonie przewijały się przez media branżowe informacje o bardzo poważnym kryzysie, w jakim znalazło się sadownictwo hiszpańskie - zwłaszcza gospodarstwa produkujące nektarynki i brzoskwinie. Komentarze były jednoznacznie pesymistyczne, a pod kreską miał być cały sektor tej produkcji tak w Hiszpanii, jak i w innych krajach południa Europy. Lutowy raport hiszpańskiej organizacji eksporterów nie potwierdza tych ponurych danych.

Ostatnie artykuły

Kolejny krok ukraińskich plantatorów borówki

Borówka wysoka jest dla wielu ukraińskich sadowników atrakcyjną ze względu na opłacalność kulturą. Nie wszyscy jednak mają w dyspozycji podstawowy środek umożliwiający osiąganie optymalnych wyników uprawy. Stąd następny krok w technologii prowadzenia borówki na Ukrainie – uprawa w kontenerach.

Uzbeckie owoce i warzywa – taniej do Rosji

Przez cały 2020 rok uzbeckie owoce i warzywa będą wjeżdżały do Rosji korzystając z preferencyjnej stawki – obniżonej o 50%. Taką decyzję podjęły rosyjskie koleje.

Woda elektrolizowana (ECA), nowa skuteczna i bezpieczna metoda dezynfekcji linii nawadniających i materiału szkółkarskiego

Jak ważna jest dezynfekcja linii nawadniających wiedzą najlepiej producenci pomidorów i ogórków szklarniowych, którzy bez tego zabiegu nie widzą możliwości prowadzenia uprawy w następnym sezonie. Większość producentów owoców, którzy posiadają systemy nawadniające w uprawach glebowych (fot. 1) nie przywiązuje jeszcze dużej uwagi do tego zagadnienia. Dopiero pojawiające się problemy z zatykaniem kapilar, sprawia że zwiększa się zainteresowanie tym tematem. Niestety nie wszyscy ogrodnicy zdają sobie sprawę, że system nawadniający w uprawach glebowych czy bezglebowych jest również siedzibą lub miejscem namnażania się wielu groźnych bakterii czy grzybów chorobotwórczych, które następnie są rozprzestrzeniane wraz z wodą i infekują kolejne rośliny.