Strona główna Tagi Ceny

ceny

GUS: w styczniu najbardziej podrożały ziemniaki

Styczeń minął pod znakiem podwyżek. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że ceny większości produktów rolnych w skupie oraz na targowiskach w styczniu 2017 r. wzrosły. Podwyżki najbardziej były widoczne w cenie ziemniaków.

O ile zdrożeją środki ochrony roślin w 2017 r.?

Redakcja sad24.pl dotarła do niektórych oficjalnych cen środków ochrony roślin oferowanych przez importerów.
 

Ceny ziemi rolnej w 2016 roku

Według danych GUS-u średnie ceny ziemi rolnej liczone dla całego kraju nie spadły do nowelizacji ustawy o obrocie ziemia rolną. Dla gleb wszystkich kategorii odnotowano niewielkie wzrosty. Więc średnio jest dobrze, a szczegółach? – nie za bardzo, a nawet odwrotnie.

Ziemia obiecana eksporterów – Bliski Wschód

Wystarczy spojrzeć na półki sklepowe w dziale owoców i warzyw w jednym z bliskowschodnich marketów, aby zrozumieć, dlaczego tak wielu eksporterów stara się trafić ze swoim towarem na ten rynek. 
 

Ceny ziemniaków niskie, ale eksport je zwiększy

Ceny ziemniaków są w Polsce dużo niższe niż w Europie Zachodniej, ale eksport powinien je znacząco zwiększyć - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. 
 

Ubyło producentów warzyw – ceny poszły ostro w górę

Z powodu nieopłacalności produkcji niektórych warzyw w Izraelu stale zmniejsza się podaż, a to wpływa na znaczny wzrost cen. Problem ten dotyczy m.in. produkcji pomidorów, cukinii czy arbuzów. 
 

Półmetek sezonu owocowego i warzywnego

Duża podaż i niskie ceny, tak najprościej można określić sytuację w obrocie świeżymi warzywami i owocami na Rynku Hurtowym Bronisze. Są wszystkie krajowe owoce, począwszy od truskawek, a skończywszy na śliwkach. Warto teraz zrobić także zakupy warzyw z myślą o przetworach.

Ceny truskawek

9 maja polskimi truskawkami handlowano tylko na giełdach w Radomiu oraz Kaliszu. Natomiast na Ukrainie sezon już w pełni i ceny tych owoców lecą w dół.

Zima odbije się na zbiorach i cenach żywności

Sroga zima, z którą od kilku dni mamy do czynienia w Polsce, nie pozostanie bez wpływu na jakość i wielkość zbiorów, co będzie miało wpływ w ceny żywności w kolejnych kwartałach - ocenił dla PAP Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Żywność podrożała, ale nadal jest tańsza niż przed rokiem

O 3,9 proc wzrósł w październiku w stosunku do września 2015 r. Indeks światowych cen żywności FAO i wyniósł 162 pkt. Najbardziej podrożały cukier i produkty mleczne. W porównaniu z październikiem 2014 r. roku ceny żywności były o 16 proc. niższe.