Żywność podrożała, ale nadal jest tańsza niż przed rokiem

O 3,9 proc wzrósł w październiku w stosunku do września 2015 r. Indeks światowych cen żywności FAO i wyniósł 162 pkt. Najbardziej podrożały cukier i produkty mleczne. W porównaniu z październikiem 2014 r. roku ceny żywności były o 16 proc. niższe. 
 
Ceny mięsa były stabilne, indeks w październiku nieznacznie obniżył się (o 0,3 proc.), od marca br. zmienił się w niewielkim stopniu. Notowania mięsa są obecnie prawie o 20 proc. niższe niż przed rokiem.
 
Światowe ceny zbóż wzrosły w październiku, głównie pszenicy i kukurydzy. Pszenica podrożała na skutek obaw dotyczących wpływu suszy na uprawy ozime w niektórych krajach oraz pogorszenie prognoz zbiorów w Australii. Kukurydza zaś podrożała ze względu na niższy poziom sprzedaży przez amerykańskich producentów. Zboża są obecnie jeszcze o 12 proc. tańsze niż we październiku 2014 r. 

za:  

Related Posts

None found

Poprzedni artykułŻywność ekologiczna to też luksus?
Następny artykułWitamina C niszczy komórki raka jelita grubego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.