Strona główna Tagi Certyfikaty

certyfikaty

Weganie: bez obornika proszę!

Populacja konsumentów praktykujących dietę wegańską stale rośnie i staje się coraz bardziej zauważalna na rynku. Przygotowywana przez producentów żywności oferta dla nich jest z tego powodu coraz bardziej różnorodna. W bieżącym roku pojawiła się propozycja standardu biocykliczno-wegańskiej produkcji takiej żywności.

Certyfikaty e-Phyto

Kwatera główna agendy ONZ ds. wyżywienia (FAO) zakomunikowała zamiar przetestowania elektronicznego certyfikatu fitosanitarnego. Pilotażowy program ma trwać 3-6 miesięcy. Celem jego jest sprawdzenie systemu kontroli fitosanitarnej, działanie węzła systemu i harmonizacja systemów krajowych, wymiany tej formy dokumentów przez służby państwowe za pośrednictwem huba e-Phyto.

Dla zainteresowanych Integrowaną Produkcją

PIORiN na swojej stronie www informuje, iż od roku 2015 Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa odchodzi od bezpośredniego prowadzenia certyfikacji oraz wydawania certyfikatów Integrowanej Produkcji roślin dla producentów rolnych.

Winiarska Perła

28 września w trakcie Międzynarodowych Targów Spożywczych w Poznaniu (Polagra Food) odbył się Wielki Finał Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo  - Smaki Regionów. Jedną z nagród otrzymało wino z Sandomierskiego Regionu Winiarskiego.

Cydr Dzik z certyfikatem

Polskim produktom najwyższej jakości już po raz trzynasty przyznano certyfikaty „Doceń Polskie”. Za swój naturalny i niepowtarzalny smak, certyfikat otrzymał również Dzik Polski Cydr.