Weganie: bez obornika proszę!

Rozrzucanie obornika
Populacja konsumentów praktykujących dietę wegańską stale rośnie i staje się coraz bardziej zauważalna na rynku. Przygotowywana przez producentów żywności oferta dla nich jest z tego powodu coraz bardziej różnorodna. W bieżącym roku pojawiła się propozycja standardu biocykliczno-wegańskiej produkcji takiej żywności.
Najbardziej znaczącą różnicą wobec dotychczasowych koncepcji upraw alternatywnych jest postulat wyłączenia z używania nawozów organicznych pochodzenia zwierzęcego – w uproszczeniu: rezygnacja z obornika. 
To konsekwencja etyki weganizmu – nie akceptującego współczesnych (czy raczej żadnych chyba) technologii chowu zwierząt. Weganie są zdania, że działania rolników przysparzają zwierzętom cierpień, co jest nie do przyjęcia. Więc obornik – jako jeden z produktów okupionych krzywdą istot żyjących odpada.
Co pozostaje rolnikom – a zwłaszcza ogrodnikom? –Zostają komposty. To staranne zagospodarowywanie resztek roślinnych, płodozmiany z zielonymi nawozami mają zapewnić harmonijne cykle produkcyjne. Certyfikaty takiego prowadzenia produkcji będzie mogło wydawać IFOAM – międzynarodowa organizacja rolnictwa organicznego.
za: fruchthandel.de

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPrognoza dla produkcji pomidorów w UE
Następny artykułPrawie końcowe wyniki produkcji szklarniowej w Rosji

2 KOMENTARZE

  1. Czemu zaraz gonić? Niech płacą za taką produkcję odpowiednio. Tylko w ramach weganizmu też cierpią zwierzęta – tylko inne. A można ludzki obornik ? Już kiedyś taki był w obrocie …

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.