Strona główna Tagi Choroby przechowalnicze

choroby przechowalnicze

Komunikat sadowniczy PROCAM 19 z 19.08.2020

W nowym komunikacie sadowniczym PROCAM Krzysztof Gasparski omawia aktualną sytuację pod względem parcha jabłoni w kontekście chorób przechowalniczych.

Ochrona przedzbiorcza jabłek w 2020. Jak ograniczyć straty i zwiększyć zysk? Poznaj sposób na...

Warto pamiętać, że zabiegi przedzbiorcze są dopełnieniem naszej całorocznej pracy w sadzie. Pogoda w tym roku nie sprzyjała skutecznej ochronie i z pewnością możemy spodziewać się dużej presji ze strony chorób przechowalniczych

Komunikat sadowniczy Agrosimex z dnia 14.08.2020 – Susza w sadach, poprawa wybarwienia, zabiegi przedzbiorcze.

Zapraszamy do obejrzenia komunikatu sadowniczego Agrosimex z dnia 14.08.2020r. 

Szara pleśń – zagrożenie dla jabłoni, grusz i innych drzew owocowych

„I znowu przyszedł maj, zamieszał…” Czyżby powtórzyć się miała sytuacja sprzed roku? Po bardzo ciepłym i suchym kwietniu nastał chłodny i deszczowy maj?

W najnowszym MPS SAD – 10/2019

Podczas tegorocznego kongresu Prognosfruit poinformowano, że zbiory jabłek w UE będą o 20% mniejsze niż w ubiegłym roku i wyniosą 10,566 mln ton. Jest to również o 8% mniej niż średnia z ostatnich trzech lat.

W najnowszym MPS SAD – 8/2019

W ostatnich latach, ze znanego dobrze wszystkim powodu, handlowcy intensywnie poszukują nowych rynków zbytu polskich jabłek.

Problemy po zbiorach w październikowym MPS „Sad”

Zbiory jabłek w pełni, a końca problemów nie widać. Do przymrozków i opadów gradu dołączyły teraz choroby, które już w niektórych sadach ograniczyły plon handlowy lub mogą z dużą dozą prawdopodobieństwa ujawnić się dopiero podczas przechowywania jabłek.

Truncatella angustata poraża jabłka

Naukowcy z uniwersytetu Wageningen potwierdzili porażanie parchoodpornej odmiany jabłek Topaz przez grzyb Truncatella angustata.To pierwsze naukowe doniesienie wskazujące, że ten patogen powoduje chorobę przechowalniczą jabłek.

Przechowywanie jabłek: jak uniknać problemów z sezonu 2015/16

Sezon przechowalniczy 2015/2016 należał do jednych z najtrudniejszych pod względem chorób fizjologicznych. Bardzo duże ilości jabłek zamiast na rynek owoców świeżych trafiły do przetwórstwa, a znalezienie jabłek wysokiej jakości o dużej trwałości graniczyło z cudem, zwłaszcza późną wiosną i latem. Powszechnie uważa się, że główną chorobą była oparzelizna powierzchniowa. Według mnie problem był znacznie szerszy, a uszkodzenia powierzchniowe wywołane były również przez inne czynniki.

Ochrona owoców przed chorobami przechowalniczymi

Sprawcy chorób przechowalniczych bardzo często porażają rośliny w czasie wegetacji, w sadzie. Do infekcji może dojść jeszcze podczas kwitnienia, czy wzrostu i rozwoju owoców. Objawy porażenia widoczne są niejednokrotnie dopiero podczas dojrzewania owoców i ich przechowywania albo przygotowania do obrotu handlowego.