Strona główna Tagi Choroby przechowalnicze

choroby przechowalnicze

Problemy po zbiorach w październikowym MPS „Sad”

Zbiory jabłek w pełni, a końca problemów nie widać. Do przymrozków i opadów gradu dołączyły teraz choroby, które już w niektórych sadach ograniczyły plon handlowy lub mogą z dużą dozą prawdopodobieństwa ujawnić się dopiero podczas przechowywania jabłek.

Truncatella angustata poraża jabłka

Naukowcy z uniwersytetu Wageningen potwierdzili porażanie parchoodpornej odmiany jabłek Topaz przez grzyb Truncatella angustata.To pierwsze naukowe doniesienie wskazujące, że ten patogen powoduje chorobę przechowalniczą jabłek.

Przechowywanie jabłek: jak uniknać problemów z sezonu 2015/16

Sezon przechowalniczy 2015/2016 należał do jednych z najtrudniejszych pod względem chorób fizjologicznych. Bardzo duże ilości jabłek zamiast na rynek owoców świeżych trafiły do przetwórstwa, a znalezienie jabłek wysokiej jakości o dużej trwałości graniczyło z cudem, zwłaszcza późną wiosną i latem. Powszechnie uważa się, że główną chorobą była oparzelizna powierzchniowa. Według mnie problem był znacznie szerszy, a uszkodzenia powierzchniowe wywołane były również przez inne czynniki.

Ochrona owoców przed chorobami przechowalniczymi

Sprawcy chorób przechowalniczych bardzo często porażają rośliny w czasie wegetacji, w sadzie. Do infekcji może dojść jeszcze podczas kwitnienia, czy wzrostu i rozwoju owoców. Objawy porażenia widoczne są niejednokrotnie dopiero podczas dojrzewania owoców i ich przechowywania albo przygotowania do obrotu handlowego. 
 

Forum praktycznych rozwiązań

Belchim Crop Protection (BCP) zaopatruje branżę ogrodniczą w środki ochrony roślin. Dodatkowo firma skupia wokół siebie grupę ekspertów, w tym doradców oraz sadowników. Spotykają się z przedstawicielami BCP cyklicznie, aby omawiać bieżącą sytuację w uprawach oraz zapoznawać zapraszanych gości z nowościami w ofercie. Niedawne, IV Forum Ekspertów firmy Belchim odbyło się 22 czerwca w siedzibie grupy producentów owoców „Apple Team” w Zalesiu k. Grójca.

Choroby kory i drewna a choroby przechowalnicze jabłek

Zima i przedwiośnie to czas cięcia drzew w sadach. W fazie bezlistnej drzew dobrze widoczne są wszystkie zmiany chorobowe występujące na ich zdrewniałych, nadziemnych organach, powstałe na skutek rozwoju chorób kory i drewna. Warto pamiętać, że między tymi chorobami a niektórymi chorobami przechowalniczymi owoców istnieje ścisły związek, gdyż są one wywoływane przez te same grzyby. Co więcej, grzyby rozwijające się na porażonych organach wytwarzają liczne zarodniki, które następnie zakażają jabłka. Usuwając więc podczas cięcia drzew chore pędy, jednocześnie ograniczamy źródło zakażenia owoców.

Przechowywanie owoców z dobrym wynikiem

O jakości owoców przeznaczanych do sprzedaży decyduje kilka parametrów, m.in. przebieg pogody w sezonie wegetacyjnym, moment zbioru i warunki przechowywania. Te ostatnie, w zależności od zaawansowania technologii, pozwalają na sprzedaż jabłek przez cały rok.

Na parcha i choroby przechowalnicze – Luna

Miły prezent na 1 czerwca otrzymała firma Bayer CropScience (BCS) od MRiRW, które wydało zgodę na dopuszczenie do użycia w Polsce kolejnego fungicydu z grupy Luna® – Experience 400 SC.

Jabłka na dalekie rynki

W bieżącym sezonie sytuacja w handlu świeżymi owocami nie napawa optymizmem. W związku z wprowadzonym embargiem rozpoczęło się pilne poszukiwanie nowych rynków zbytu dla polskich owoców, głównie jabłek. Należy jednak zwrócić uwagę, że nowe rynki to bardzo często nowe wyzwania, z którymi wcześniej producenci i/lub eksporterzy nie mieli do czynienia.

Ekspert: choroby roślin źródłem ogromnych strat żywności

Grzyby, wirusy i bakterie powodują choroby roślin, co przyczynia się do ogromnych strat żywności. Bez chemicznych metod ochrony niedobór jedzenia na świecie byłby znacznie wyższy – zauważyła prof. Małgorzata Mańka, jedna z organizatorek XI Konferencji Europejskiej Fundacji Fitopatologicznej, która - pod hasłem „Zdrowe rośliny – zdrowi ludzie” - do soboty potrwa w Krakowie.