Strona główna Tagi Choroby warzyw

choroby warzyw

Śluzak ziemniaka

Ralstonia solanacearum jest patogeniczną bakterią porażającą ponad 200 gatunków roślin należących do 50 rodzin. Gatunek ten obejmuje formy o bardzo zróżnicowanej biologii i różnym zasięgu roślin żywicielskich. Jest szeroko rozpowszechniony w świecie na obszarach tropikalnych i subtropikalnych, a w wyniku adaptacji do niższych temperatur, spotykany jest także w klimacie umiarkowanym.

Mączniak rzekomy i zaraza ziemniaka łatwiejsze do zwalczenia

Tuż przed rozpoczęciem sezonu ochrony ważnych gospodarczo w Polsce gatunków warzyw 10 czerwca zarejestrowany został  kolejny fungicyd produkcji BASF, zabójczy głównie dla organizmów grzybopodobnych (glonopodobnych) z typu Oomycota (legniowce).

Nekroza rdzenia łodygi pomidora

Nekroza rdzenia łodygi pomidora (ang. Tomato Pith Necrosis) znana jest w Europie i w USA od 1978 r. przede wszystkim w produkcji szklarniowej i tunelowej tego warzywa. W ostatnim czasie choroba coraz częściej pojawia się w uprawie pomidorów w polu. Może powodować znaczne straty w produkcji, sięgające nawet 95%. Odpowiednio wczesne zdiagnozowanie oraz szybka interwencja mogą zahamować infekcję.

Fluopyram vs. alternarioza i rdza

Zagwarantowałam na początku roku, że na bieżąco będę uzupełniała dobór środków ochrony roślin dopuszczonych do stosowania w uprawach warzyw. 1 czerwca lista fungicydów powiększyła się o środek Luna® Experiencie 400 SC (produkcji Bayer CropScience, BCS).

Amerykański mączniak agrestu i inne mączniaki prawdziwe – do likwidacji

Decyzją MRiRW z 24 kwietnia kolejny środek ochrony roślin – Topas 100 EC (produkcji firmy Syngenta) – uzyskał zezwolenie na rozszerzenie zakresu stosowania w kolejnych uprawach ogrodniczych. Uzupełni on listę bardzo pożądanych fungicydów i pozwoli na racjonalną walkę z ogromnym tegorocznym zagrożeniem, jakim są mączniaki prawdziwe.

Ochrona warzyw w 2015 r. – fungicydy, zoocydy, regulatory wzrostu

W ostatnim kwartale ubiegłego roku przybyło sporo nowych fungicydów i zoocydów, niestety w przeważającej większości ich składnikami są substancje czynne powszechnie używane przez polskich ogrodników zajmujących się produkcją warzyw. Wiele zmian zaszło także w treściach etykiet środków ochrony roślin, znanych i wykorzystywanych od lat. W telegraficznym skrócie przedstawiam najistotniejsze różnice między ubiegłorocznym programem ochrony warzyw a obecnymi możliwościami zwalczania chorób i szkodników.

Co poraża korzeń?

Pochmurne dni, wysoka wilgotność powietrza i długo utrzymująca się rosa na naci to czynniki sprzyjające infekcji i rozwojowi patogenów grzybowych oraz bakterii chorobotwórczych. Ponadto nieprawidłowy płodozmian, niedostateczne wyczyszczenie pola po uprawkach pożniwnych, błędy w nawożeniu również są powodem wystąpienia chorób naci i korzeni w dużym nasileniu.

O nowej chorobie marchwi

Pod koniec maja producenci marchwi spotkali się w Lipiu (Kujawy), gdzie w obiekcie grupy producentów warzyw Vegro Warzywa Groblewskich mówiono o chorobach przechowalniczych tego gatunku. Główny nacisk położono na nową chorobę w naszym kraju – czarną plamistość korzeni marchwi. Jej objawy są widoczne niestety dopiero po pewnym okresie przechowywania korzeni.

Pozakorzeniowe dokarmianie kalafiora i brokułu

W sytuacjach kiedy zaburzone jest pobieranie składników pokarmowych z gleby, może dochodzić do niedoborów poszczególnych pierwiastków w roślinach, prowadzących do chorób fizjologicznych. Najszybszym i najskuteczniejszym sposobem dostarczenia brakujących składników jest nawożenie pozakorzeniowe.

Warzywnicze Centrum Doradztwa Technicznego

Pierwsze w tym sezonie spotkanie w ramach Forum Doradców Warzywniczych odbyło się w Warzywniczym Centrum Doradztwa Technicznego (WCDT) w Bedlnie, nowo zorganizowanym przez firmę Bayer CropScience.