Strona główna Tagi Czosnek

czosnek

Nowe wielkości pozwoleń na przywóz czosnku

17 kwietnia Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 396/2014 w sprawie wydawania pozwoleń na przywóz na teren Unii Europejskiej czosnku z państw trzecich w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia.

Import czosnku w UE

W okresie od początku stycznia do końca września minionego roku kraje UE-28 zaimportowały w sumie 28,7 tys. ton czosnku świeżego z Chin i prawie 12,0 tys. ton z Argentyny.

Co piąte ekologiczne warzywo pochodzi ze Świętokrzyskiego

Co druga papryka i ponad 80 proc. polskiego czosnku pochodzi ze świętokrzyskich gospodarstw, które produkują 19,5 proc. krajowych warzyw ekologicznych - wynika z raportu Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Chiński czosnek nielegalnie w UE

Wielka Brytania, Włochy i Polska - to członkowie UE najbardziej narażeni na przemyt chińskiego czosnku. Od wprowadzenia wysokich ceł w UE proceder ten jest lukratywnym biznesem – wskazuje ekspert Europejskiego Urzędu ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych (OLAF).
 

Czosnkowe żniwa w Obrażejowicach

W Obrażejowicach 29 lipca odbyła się VI edycja Małopolskiego Święta Czosnku – imprezy organizowanej przez władze gmin Radziemice oraz Słomniki.

Sadzarka z Krukowiaka

Podczas –wrześniowych targów AgroShow w Bednarach Kujawska Fabryka Maszyn Rolniczych KRUKOWIAK zaprezentowała kilka nowości: sadzarkę do czosnku, linię sortowniczą do cebuli i ziemniaków i system Seletron do prowadzenia precyzyjnych zabiegów ochrony roślin.O linii sortującej juz wspominaliśmy, poniżej krótki opis sadzarki.
 

Na plantacji czosnku wiosną

W poprzednim artykule przedstawiłem informacje dotyczące doboru stanowiska, jego przygotowania oraz terminu rozpoczęcia uprawy i odmian czosnku do nasadzeń jesiennych. Poniżej udzielam kilku wskazówek odnośnie zabiegów pielęgnacyjnych, jakie przeprowadza się wiosną na plantacjach czosnku – zarówno tych z nasadzeń jesiennych, jak i dopiero zakładanych.

Czosnek – dochodowe warzywo

Czosnek jest uprawiany w Polsce od bardzo dawna. Ze względu na potwierdzone naukowo jego walory zdrowotne, wzrastające zainteresowanie medycyną naturalną, a także coraz większe zapotrzebowanie ze strony przemysłu farmaceutycznego i spożywczego, w tym przetwórstwa, uprawa tego warzywa staje się bardzo opłacalna, a jej areał systematycznie rośnie.

Zbiór i przygotowanie warzyw do przechowania

Jakość warzyw przeznaczonych do przechowania zależy od wielu czynników agrotechnicznych, między innymi od terminu i sposobu zbioru. Pozbiorcze traktowanie warzyw oraz zapewnienie odpowiednich warunków przechowania mają na celu ograniczenie tempa zmian biochemicznych, fizjologicznych i fizycznych będących bezpośrednią przyczyną obniżenia jakości i strat powstających w czasie przechowywania.

Uprawa czosnku Krzysztofa

Do uprawy na kwiaty cięte ciągle poszukuje się gatunków i odmian, które producentom zapewnią zysk, a klientom — duże wrażenia estetyczne i długotrwałą dekorację w wazonie. Takie efekty dają, na przykład, ozdobne czosnki, spośród których najpopularniejsze wydają się czosnek aflatuneński (Allium aflatunense) i przypisywana mu odmiana 'Purple Sensation' — o kulistych kwiatostanach średnicy 10–12 cm. W ślad za panującą w naszym kraju modą, która promuje zazwyczaj to, co okazałe, warto jednak zwrócić uwagę na jeszcze bardziej dekoracyjny od wyżej wymienionych czosnek Krzysztofa (A. christophii, syn. A. albopilosum — fot. 1).