Czosnkowe żniwa w Obrażejowicach

W Obrażejowicach 29 lipca odbyła się VI edycja Małopolskiego Święta Czosnku – imprezy organizowanej przez władze gmin Radziemice oraz Słomniki.

Tradycyjnie podczas festynu wybrano i uhonorowano tytułem „Pary Cesarskiej” lokalnych liderów w produkcji czosnku. W tym roku zostali nimi: Danuta Podsiadło z Muniakowic (prowadząca 1-hektarową plantację tego warzywa) i Artur Michalski z Wierzbicy (2 ha). Gmina Radziemice jest jednym z największych zagłębi produkcyjnych czosnku w Polsce. Uprawa tego warzywa stała się już tradycją regionu i obecnie zajmuje powierzchnię około 1000 ha – informował wójt gminy Radziemice Tomasz Wilk.
 
Spotkanie było okazją do zaprezentowania znanych i sprawdzonych, a także najnowszych odmian tego warzywa. Hodowlaną ofertę przedstawiły dwie firmy, których materiał jest najczęściej wykorzystywany do nasadzeń przez lokalnych ogrodników – Krakowska Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Polan oraz hiszpański koncern Planasa. W doborze tych firm można było znaleźć odmiany jare i ozime.

Hodowcy z Krakowa prezentowali znane i cenione przez producentów odmiany. Jak informował Łukasz Knafel z firmy KHNO Polan, dużą popularnością wśród ogrodników cieszy się wczesna odmiana Harnaś (fot. 1). Tworzy ona główki o masie 60–80 g, okryte fioletową łuską zewnętrzną, składające się z 8–13 ząbków. Są one polecane zarówno do zaopatrzenia przemysłu przetwórczego i farmaceutycznego, jak również do sprzedaży na rynku warzyw świeżych. Odmiana jest plenna, z 1 ha można uzyskać plon rzędu 7–10 ton.

Propozycją o nieco późniejszym okresie dojrzewania, cenioną za długą przydatność do spożycia jest Arkus o główkach 50–60-g, okrytych białofioletową łuską i zawierających 4–7 ząbków. Interesującą odmianą jest także Mega tworząca duże, ale nieliczne w główce, ząbki. Jest ona rekomendowana szczególnie do wykorzystania w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym oraz do bezpośredniego spożycia. Wyjątkowo aromatyczne ząbki o wyrazistym i ostrym smaku cechuje bowiem wysoka zawartość substancji czynnych, w 100 g suchej masy znajduje się m.in.: l 0,56 g olejku; l 2,24 g alliny aktywnej; l 2,10 g allicyny.

Wśród kreacji hodowlanych o białych łuskach okrywających zaprezentowano m.in. odmianę Ornak (fot. 2), cenioną przez producentów przede wszystkim za duże główki, których masa osiąga 60–100 g. Jak przekazał Ł. Knafel, w przypadku uprawy odmian ozimych najlepszym terminem sadzenia jest połowa października. – Do prawidłowego przezimowania wskazane jest umieszczenie materiału nasadzeniowego na optymalnej głębokości w glebie, tj. 5–6 cm, w rzędach oddalonych od siebie o 30–40 cm – radził hodowca z firmy KHNO Polan.

Fot. 2. Odmiana Ornak charakteryzuje się ząbkami o łagodnym smaku

Na stoisku firmy Polger, wyłącznego dystrybutora przedsiębiorstwa hodowlano-nasiennego Planasa można było obejrzeć cztery odmiany czosnku. Jak informował Tomasz Wesołowski, reprezentujący tego hodowcę na terenie Polski oraz Europy Wschodniej, z najwcześniejszych kreacji warto zwrócić uwagę na Garpek (fot. 3). Jej rośliny wytwarzają duże, wyrównane główki o wysokiej jakości, bez tendencji do tworzenia tzw. ząbków peryferyjnych. Są one okryte białą łuską z jasnofioletowymi pasemkami. Ząbki mają promienisty kształt. – Zalecamy sadzenie tej odmiany od września do października na głębokość 2–4 cm. Ponadto należy pamiętać, aby dwa tygodnie przed planowanym zbiorem usunąć pęd kwiatostanowy – instruował T. Wesołowski.

Fot. 3. Główki odmiany Garpek są jednorodne i bardzo duże

[NEW_PAGE]
Kolejne zaprezentowane propozycje – Garcua (fot. 4) i Gardacho są rekomendowane do uprawy rozpoczynającej się w październiku i listopadzie. Pierwsza z nich tworzy duże, owalne główki z dobrze wykształconymi ząbkami o kulistym kształcie. Hodowca zaleca uprawę czosnku tej odmiany na glebach ilastych lub lekko gliniastych z umiarkowaną zawartością wapnia i wysokim poziomem potasu.

Gardacho (fot. 5) wyróżnia się natomiast dużą plennością. Główki tej odmiany osiągają znaczne rozmiary, a rośliny o lekko wzniesionym pokroju mają silny wigor. Ponadto w fazie dojrzałości fizjologicznej główek nie mają tendencji do wybijania w pęd kwiatostanowy.

Fot. 5. Plenna i wcześnie dojrzewająca odmiana Gardacho

Ostatnią przedstawioną przez firmę Planasa propozycją była odmiana Gardos (fot. 6). Jak przekazał T. Wesołowski, jej rośliny cechują się dużą siłą wzrostu, mają wzniesiony pokrój i intensywny, zielony kolor. Ząbki wyróżniają się aromatem i smakiem. Możliwe jest ich sadzenie w dwóch terminach: jesienią w listopadzie bądź wczesną wiosną – od lutego do marca.

Fot. 6. Zbiór odmiany Gardos odbywa się w czerwcu i lipcu.

Anna Wilczyńska
Fot. 1-6 A. Wilczyńska

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCoraz więcej szkód wyrządzonych przez bobry
Następny artykułDobry rok dla Sandomierskiego Szlaku Winiarskiego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.