dynia
Dynia, symbolem jesieni
                    W Polsce rośnie zainteresowanie konsumentów dynią. Uprawa tego warzywa staje się coraz bardziej popularna.                
            Dyniowy show pod Berlinem
                    11 października firma Agro-Ekspert z Lubonia zorganizowała wycieczkę dla plantatorów warzyw do miejscowości Klaistow k. Berlina. Jej celem było gospodarstwo Spargelhof-Klaistow, należące do rodziny Buschmann i Winkelmann, w którym o tej porze roku prezentowana jest olbrzymia kolekcja odmian dyni.                
            Polska eksportuje i importuje coraz więcej dyń
                    Polska eksportuje i importuje coraz więcej dyń – wynika z danych resortu rolnictwa i GUS. W 2016 r. wyeksportowaliśmy ponad 2 tys. ton tych owoców, a ok. 2,7 tys. ton sprowadziliśmy do kraju.                
            Ogranicza odpady przerabiając warzywa na „makaron”
                    Firma Turatti Group z Włoch zgłosiła do nagrody Innovation Award 2017 urządzenie do przerabiania warzyw w różnego kształtu i rozmiaru „makaron”.                
            Miodowa musztarda z dyni na liście produktów tradycyjnych
                    Miodowa musztarda z dyni to kolejny lubuski specjał, który znalazł się na liście produktów tradycyjnych resortu rolnictwa - poinformował rzecznik zarządu woj. lubuskiego Michał Iwanowski. Eksperci zapewniają, że musztarda jest zdrowa.                
            W Broniszach królują dynie
                    W tym roku na rynku hurtowym w Broniszach oferta warzyw dyniowatych jest duża. Są dynie na zupy, przetwory, dynie makaronowe, dekoracyjne, podłużne, okrągłe i żeberkowane. Kosztują 1,5-2,5 zł/kg.                
            W niedzielę w Nowej Hucie święto dyni
                    Ma różne odmiany, kolory, wielkości, smaki… ale najczęściej kojarzymy ją z wielkim, pomarańczowym owocem. Stała się symbolem Halloween i ma wiernych zwolenników w kuchni. W niedzielę w Nowej Hucie, dzielnicy Krakowa, odbędzie się święto dyni.                
            Niemiecki rynek dyni
                    W minionym roku w Niemczech zostało zebrane około 60 tys. ton dyń. Jest to około 14% spadek w stosunku do roku 2012.                
            Dynie – slow food dla zdrowia i wyglądu
                    Jesienią przydrożne stragany przyciągają wzrok pomarańczowymi krągłościami. Popularność dyń w Polsce rośnie, nie tylko ze względu na święto Halloween, ale i pęd ku zdrowemu odżywaniu – przekonywała w rozmowie z PAP genetyk i biotechnolog, prof. Katarzyna Niemirowicz-Szczytt.                
            Halloweenowa fiesta w Klaistow
                    Październik to miesiąc zbiorów płodów rolnych. Ponadto zbliża się święto Halloween, które w Ameryce jest bardzo rozpowszechniane i kultywowane - czy ta tradycja będzie równie popularna w Polsce? Wiemy jedno − uprawa dyni staje się częściej praktykowana również i w naszym kraju.                
            
 
             
		

 
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                