Niemiecki rynek dyni

W minionym roku w Niemczech zostało zebrane około 60 tys. ton dyń. Jest to około 14% spadek w stosunku do roku 2012.
Co ciekawe, z roku na rokpowierzchnia upraw dyni w Niemczech  wzrasta – w minionym roku wynosiła 2,9 tys. ha, podczas gdy w roku 2006 zaledwie 1,2 tys. ha. Dwa największe rejony produkcyjne dla dyni znajdują się w Badenii-Wirtembergii oraz w regionie Bawarii – stąd pochodzi ponad połowa zbieranych w Niemczech dyni.
 
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCeny żywności niższe niż przed rokiem
Następny artykułIlość jabłek i gruszek przekroczona

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.