700-300-katalogi-warzyw

Dynia, symbolem jesieni

fot. J. Klepacz-Baniak
W Polsce rośnie zainteresowanie konsumentów dynią. Uprawa tego warzywa staje się coraz bardziej popularna.

Dynia jest bogata w karoten (prowitaminę A), witaminy C, B1, B2, PP oraz sole mineralne — fosforu, potasu, żelaza, wapnia i magnezu. Działa łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy i wątrobę. Jest jednym z komponentów odżywek dla dzieci.
Dynia ma najmniejsze wymagania cieplne ze wszystkich warzyw dyniowatych. Optymalna temperatura wzrostu roślin to 25°C. Rośliny potrzebują dużo wody oraz mają duże wymagania glebowe. Może być uprawiana na  różnych typach gleb, z wyjątkiem zlewnych, ciężkich i zimnych. Uprawie sprzyjają gleby średnio zwięzłe, o znacznej zawartości próchnicy, żyzne, przepuszczalne i przewiewne, szybko nagrzewające się, o odczynie zbliżonym do obojętnego.

Zapraszamy do naszej fotogalerii https://www.ogrodinfo.pl/galeria/dynia-symbolem-jesieni/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię