Dynia, symbolem jesieni

fot. J. Klepacz-Baniak
W Polsce rośnie zainteresowanie konsumentów dynią. Uprawa tego warzywa staje się coraz bardziej popularna.

Dynia jest bogata w karoten (prowitaminę A), witaminy C, B1, B2, PP oraz sole mineralne — fosforu, potasu, żelaza, wapnia i magnezu. Działa łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy i wątrobę. Jest jednym z komponentów odżywek dla dzieci.
Dynia ma najmniejsze wymagania cieplne ze wszystkich warzyw dyniowatych. Optymalna temperatura wzrostu roślin to 25°C. Rośliny potrzebują dużo wody oraz mają duże wymagania glebowe. Może być uprawiana na  różnych typach gleb, z wyjątkiem zlewnych, ciężkich i zimnych. Uprawie sprzyjają gleby średnio zwięzłe, o znacznej zawartości próchnicy, żyzne, przepuszczalne i przewiewne, szybko nagrzewające się, o odczynie zbliżonym do obojętnego.

Zapraszamy do naszej fotogalerii https://www.ogrodinfo.pl/galeria/dynia-symbolem-jesieni/

Related Posts

None found

Poprzedni artykułOwoce i warzywa na poprawę humoru
Następny artykułFit ziemniaki dla aktywnych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.