eksport warzyw
Wzrośnie wolumen, ale nie wartość eksportu owoców i warzyw
Wolumen eksportu owoców i warzyw w sezonie 2016/17 wzrośnie, ale wobec spodziewanego spadku cen warzyw wartość eksportu produktów ogrodnictwa może nie być wyższa niż w sezonie 2015/16 - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Eksport rolno-spożywczy wzrośnie o 4-6% r/r
Eksport całego sektora rolno-spożywczego może w br. wzrosnąć o 4-6 proc. r/r i osiągnąć wartość nawet 25 mld euro, prognozują eksperci Banku Zachodniego WBK. Podkreślają oni, że w zestawieniu 50 polskich branż z największą szansą na sukces w eksporcie aż 14 pozycji przypada na ten sektor.
Bezpieczeństwo sektora rolno-spożywczego bezpieczeństwem gospodarczym kraju…
... to temat przewodni forum zorganizowanego 9 czerwca w Warszawie przez Europejskie Centrum Biznesu. W tegorocznej edycji, Agro Security Forum AGROSEC 2016, wzięli udział politycy, przedstawiciele biznesu, instytucji rządowych, nauki i ekonomiści. Forum podzielono na cztery obszary tematyczne (sektor rolno-spożywczy jako filar gospodarki Polski, przemysł mięsny, przemysł mleczarski, sadownictwo).
Wzrost greckiego eksportu owoców i warzyw
W pierwszym kwartale bieżącego roku wolumen eksportu świeżych owoców i warzyw z Grecji wzrósł o 37,8% wobec analogicznego okresu roku 2015. W tym samym okresie od stycznia do końca marca bieżącego roku wartość wyeksportowanych z Grecji owoców i warzyw wzrosła również o 25% w porównaniu do pierwszych trzech miesięcy minionego roku.
Maroko dominuje na rosyjskim rynku
Jak wynika z najnowszych danych, Maroko to obecnie państwo, które najbardziej skorzystało na wprowadzeniu przez stronę rosyjską zakazu wwozu żywności, w tym owoców i warzyw z Turcji. Do czasu wprowadzenia embargo przez Rosję to właśnie Turcja zaliczała się do czołówki eksporterów produktów ogrodnictwa na rynek rosyjski.
Przetwórstwo wykorzystuje głównie polskie surowce do produkcji żywności
Przetwórstwo w Polsce wykorzystuje przede wszystkim surowce pochodzące z krajowego rolnictwa. Najwięcej importujemy wieprzowiny - na pokrycie 1/3 krajowych potrzeb - poinformował w środę na posiedzeniu sejmowej komisji rolnictwa wiceminister Jacek Bogucki.
W tym roku wartość eksportu żywności może wzrosnąć o 4 proc.
Wpływy z eksportu żywności w tym roku mogą osiągnąć około 24,6 mld euro tj. mogą być o ponad 4 proc. większe niż w 2015 r. - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W 2015 r. wartość eksportu r/r wzrosła o 7,7 proc.
Chilijski eksport owoców i warzyw
W minionym roku Chile wyeksportowało w sumie 2,468 mln ton owoców i warzyw – to o 2% więcej niż w roku 2014, o 1% mniej niż wielkość eksportu z ostatnich 5 lat i o 1% więcej wobec średniej dziesięcioletniej.
Turecki eksport pikuje
Według doniesień portalu Freshplaza w dwóch pierwszych miesiącach bieżącego roku turecki eksport owoców i warzyw znacząco spadł tak pod względem rozmiaru, jak i wartości. Powodem jest głównie embargo rosyjskie, ale to nie jedyny kłopot tureckich ogrodników i handlowców.
Turcja szuka nowych rynków zbytu
Przypomnijmy, iż z dniem 1 stycznia 2016 roku Rosja zastosowała embargo w imporcie wielu owoców i warzyw pochodzących z Turcji. Zdaniem tureckich eksporterów restrykcje będą najbardziej odczuwalne w przypadku dostaw pomarańczy i mandarynek, bowiem przed wprowadzeniem embargo około 1/5 tureckiego wywozu pomarańczy i około 50% eksportu
mandarynek trafiała bowiem na rosyjski rynek.