Chilijski eksport owoców i warzyw

Winorośl w Chile
W minionym roku Chile wyeksportowało w sumie 2,468 mln ton owoców i warzyw – to o 2% więcej niż w roku 2014, o 1% mniej niż wielkość eksportu z ostatnich 5 lat i o 1% więcej wobec średniej dziesięcioletniej.
Najwięcej wyeksportowano winogron – 751,1 tys. ton oraz niecałe 630 tys. ton jabłek. Spore ilości stanowiły także owoce kiwi – 185,3 tys. ton, gruszki – 143,8 tys. ton, a także ponad 96 tys. ton śliwek, 90 tys. ton awokado i 87,2 tys. ton żurawiny. W eksportowanych warzywach dominowały cebula – 27,7 tys. ton i czosnek – ponad 10 tys. ton. 
Największym importerem chilijskich produktów są Stany Zjednoczone – w minionym roku import to 795,1 tys. ton oraz Holandia z wynikiem prawie 234 tys. ton. Około 220 tys. ton to eksport do Chin, 122 tys. ton do Brazylii i po ponad 115 tys. ton do Kolumbii i Wielkiej Brytanii. 
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułOpakowania promocyjne w ofercie SAP w 2016 r.
Następny artykułMała przetwórnia w Charsznicy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.