eksport
Prezydent na Gali Agroligi: eksport polskiej żywności notuje rekordy
Dzięki polskim rolnikom Polska jest nie tylko samowystarczalna żywnościowo, ale i rośnie eksport polskiej żywności; w ubiegłym roku był rekordowy, przekraczając 25 mld euro - powiedział we wtorek w Warszawie podczas gali AgroLigi 2016 prezydent Andrzej Duda.
Szparagowa gmina Przemęt
Choć spożycie szparaga w naszym kraju od wielu lat stopniowo się zwiększa, nadal jest to warzywo mało znane, a w kwestii jego promocji jest jeszcze wiele do zrobienia. Wiedzą o tym władze niewielkiej gminy Przemęt (woj. wielkopolskie), w której obrębie znajduje się aż 300 ha plantacji szparaga tj. 15% całkowitej powierzchni produkcji szparaga w Polce.
Azerbejdżan. Dynamicznie rośnie wartość eksportu warzyw
Produkcja warzyw w Azerbejdżanie w 2016 r. wyniosła 1,3 mln ton. Od 2000 r. sektor ten wciąż się rozwija i wzrósł z poziomu 780 836 ton o 63 proc.
Spadają ceny, a chętni tylko na duże owoce
Spada cena czerwonej porzeczki na europejskim rynku. Jak podaje fresplaza, cytując przedstawiciela francuskiej firmy Lolifruit, w ubiegłym tygodniu za kilogram czerwonej porzeczki deserowej płacono do 23 euro, w tym tygodniu jednak cena spadła do 9 euro/kg.
10 faktów o światowym rynku marchwi
1. Całkowita produkcja marchwi na świecie wynosi 40 mln ton
2. Największym producentem marchwi na świecie są Chiny, gdzie co roku zbiera się 17 mln ton.
Na jakich zasadach produkcja jabłek na chiński rynek w 2017 r.?
"Należy przyjąć, że w obecnym sezonie można stosować jedynie środki ochrony roślin zatwierdzone przez stronę chińską, zgodnie z zapisami protokołu (z 2016 roku)" - twierdzi ministerstwo rolnictwa w odpowiedzi na nasze pytanie. Jednocześnie dodaje, że oczekuje jeszcze w tej sprawie na informacje z Chin.
Jak handlowaliśmy artykułami rolno-spożywczymi w 2016 r.?
Ze wstępnych danych GUS-u z marca br. wynika, że z sukcesami. Statystycy zastrzegają się, że to dopiero wstępne dane, że w zestawieniach mogą być błędy… - jednak zaryzykujmy i zerknijmy sobie na te liczby już teraz. Udział artykułów rolno-spożywczych w całości polskiego eksportu w ubiegłym roku stanowił 13,2%. W porównaniu do roku poprzedniego (rdr), 2015 r. spadek wyniósł tylko 0,1%. Wzrósł za to import – doszedł do 9,5% całości polskiego importu, podczas gdy rok wcześniej wynosił 9,1%. Za to dodatnie saldo wyraźnie wzrosło – do 4,8 mld euro (za 2015 r. było to 2,3 mld €).
W 2017 r. wartość eksportu żywności może wynieść ponad 25 mld euro
Na ok. 25,3 mld euro szacuje tegoroczne wpływy z eksportu produktów rolno-spożywczych Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Nadwyżka eksportu nad importem może wzrosnąć do 8 mld euro wobec 7,1 mld euro w 2016 r.
Eksport jabłek do USA już w tym sezonie? Amerykanie przyjadą na kontrolę
Jak poinformował PIORiN, w związku z możliwością finalizacji procedury analizy ryzyka (PRA) wspólnotowego wniosku 8 krajów członkowskich, w tym Polski, zainteresowanych eksportem świeżych jabłek i gruszek do USA, w ramach toczącej się procedury w tym sezonie wegetacyjnym planowana jest w Polsce wizyta inspektorów służby ochrony roślin APHIS (Animal and Plant Health Service). Efektem kontroli amerykańskich ekspertów może być zakończenie wskazanej procedury i w konsekwencji dopuszczenie eksportu powyżej wskazanych owoców pochodzących ze zbiorów 2017 r.
Polskim producentom żywności wkrótce będzie w Kanadzie łatwiej
Wejście w życie umowy o wolnym handlu między Kanadą a Unią Europejską nie będzie momentem przełomowym, ale ułatwi polskim firmom wchodzenie na rynek kanadyjski - powiedział we wtorek PAP przebywający w Kanadzie wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki.