eksport
Główny inspektor T. Kłos w Chinach
W dniach 26-30 maja 2015 r. Tadeusz Kłos - Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa towarzyszył Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi Panu Markowi Sawickiemu w wizycie w Chinach. W trakcie tej wizyty doszło m.in. do spotkania z Panem Sun–Dawei, wiceministrem Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny (AQSIQ), który w Chinach odpowiada za dostęp zagranicznej żywności na tamtejszy rynek.
Polski rynek rolno-spożywczy spowolnił
Koniunktura na rynku rolno-spożywczym obecnie nie jest najlepsza. Ceny żywności są bardzo niskie, a nastroje producentów najgorsze od lat. Sytuacja jednak powinna się poprawiać, m.in. za sprawą rosnącej konsumpcji i coraz większego eksportu. Z deflacją i ograniczeniami w eksporcie polscy producenci bardzo dobrze sobie radzą.
Mimo embarga ubiegłoroczne zbiory jabłek zostały sprzedane
Mimo problemów spowodowanych przez rosyjskie embargo zakazujące zakupu polskich jabłek, całą ubiegłoroczną produkcję tych owoców udało się zagospodarować - poinformował prezes Związku Sadowników RP, poseł Mirosław Maliszewski.
Od wejścia do UE eksport polskiej żywności wzrósł ponad pięciokrotnie
Od roku 2004 polski eksport żywności wzrósł ponad pięciokrotnie, a nadwyżka handlowa - trzynastokrotnie. Coraz większego znaczenia dla wywozu polskiej żywności nabierają rynki azjatyckie, a także krajów arabskich i północnej Afryki - mówi PAP wiceszef Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak.
Polscy producenci żywności z silną pozycją na zagranicznych rynkach
Rynek produktów rolno-spożywczych jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się sektorów polskiej gospodarki. Wartość eksportu w 2014 roku wyniosła ponad 20 miliardów euro, a dodatnie saldo handlowe osiągnęło wartość 6 miliardów euro. Na zagranicznych rynkach polscy producenci konkurują nie tylko ceną, lecz także jakością. To wyzwanie, bo gusta odbiorców w poszczególnych krajach mogą się znacząco od siebie różnić.
Sawicki: wyeksportujemy żywność nawet za 25 mld euro
W tym roku Polska może wyeksportować żywność o wartości nawet 25 mld euro - uważa minister rolnictwa Marek Sawicki. W 2014 r. eksport produktów rolno-spożywczych wzrósł o 4,5 proc. w stosunku do poprzedniego roku i wyniósł 21,3 mld euro.
Dzięki współpracy polscy producenci żywności mają większe szanse na zdobycie chińskiego rynku
Eksport polskiej żywności do Chin systematycznie rośnie. W ubiegłym roku wyniósł ok. 165 mln euro, w 2007 roku było to zaledwie 20 mln. Szybko rozwija się przede wszystkim eksport produktów mlecznych i drobiu. Wciąż jednak potencjał nie jest w pełni wykorzystywany – polskie firmy działają w zbyt dużym rozproszeniu, a to uniemożliwia skuteczne wejście na chiński rynek.
ARR szuka nowych rynków zbytu dla polskiej żywności
Agencja Rynku Rolnego zajmuje się m.in. poszukiwaniem możliwości zbytu polskich produktów rolno-spożywczych na rynkach zagranicznych. W ramach tej działalności organizowane są misje przedsiębiorców na zagraniczne targi, gdzie mogą zaprezentować swoje produkty.
Wyższy eksport żywności do UE zmniejszył skutki rosyjskiego embarga
Wizyta Marka Sawickiego w Algierii potrwa do 22 kwietnia. Z kolei targi SIAL China odbywają się w dniach 6-8 maja w Szanghaju i są organiozwane dla firm z branży rolno-spożywczej. W 2014 roku w targach wzięło udział ponad 2300 wystawców i prawie 50 tys. zwiedzających. Organizatorzy tegorocznej edycji prognozują, że wystawa skupi 2700 wystawców oraz 55 tys. odwiedzających.
Sawicki jedzie do Algierii rozmawiać o polskiej żywności
Minister rolnictwa Marek Sawicki jedzie do Algierii rozmawiać o eksporcie polskiej żywności. Zaplanowane są spotkania z tamtejszym ministrem rolnictwa oraz przedstawicelami służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności - poinformował rzecznik resortu Witold Katner.