Strona główna Tagi Fluorymetria

fluorymetria

Ocena odżywienia roślin w sezonie

Fluorymetria to bardzo czuła metoda chemicznej analizy liści. Dotychczas była wykorzystywana głównie w badaniach laboratoryjnych. Obecnie można przeprowadzać ją na rosnących roślinach w każdym momencie sezonu wegetacyjnego i w ten sposób ocenić stan ich odżywienia.

Fluorymetria – nowa metoda określania potrzeb pokarmowych roślin

Określenie stanu odżywienia roślin uprawnych w czasie wegetacji zawsze stwarzało sporo problemów. Najczęściej stosuje się wizualną ocenę kondycji roślin. W ten sposób jednak w przypadku składników pokarmowych nie można zdiagnozować ukrytych niedoborów, które mogą spowodować spadek plonów nawet do 20%, bez widocznych objawów na roślinach. Przy takim diagnozowaniu odżywienia ważne są systematyczne lustracje plantacji i znajomość objawów niedoboru poszczególnych składników pokarmowych. Skuteczną metodą oceny stanu odżywienia upraw sadowniczych jest analiza liści. Opracowane liczby graniczne zawartości składników pokarmowych w liściach danej uprawy porównane z wynikami analizy informują, jaki składnik pokarmowy należy uzupełnić, a jakie są w ilościach zapewniających prawidłowy wzrost i plonowanie.