gorzka zgnilizna jabłek
„Przechowalnictwo jabłek. Praktyczny przewodnik” już dostępny!
„Przechowalnictwo jabłek – Praktyczny przewodnik” pod redakcja dr K. Rutkowskiego i A. Paradowskiego ukazał się właśnie nakładem wydawnictwa Plantpress. Autorzy starli się tak dobrać tematy, aby przedstawić najbardziej istotne zagadnienia, które wpływają bezpośrednio na sukces w przechowywaniu owoców.
Jakość jabłek w obiektach przechowalniczych – spotkanie on-line z ekspertami!
Zapraszamy na kolejne webinarium z naszego cyklu “Od sadu do konsumenta” – tym razem porozmawiamy o stanie owoców w obiektach przechowalniczych. Gościem specjalnym będzie dr Krzysztof Rutkowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Partnerem wydarzenia jest firma BASF – będzie ją reprezentował Tomasz Lewandowski, Crop Manager Fruits. Webinarium odbędzie się w środę (9.12.2020), o godzinie 20.00.
Komunikat sadowniczy Bayer – jabłonie, 02.09.2020
Przed nami zbiory jabłek. Jakość owoców, które trafią do przechowalni budujemy cały rok. Sezon nie był łatwy pod względem warunków pogodowych. Wpłynęło to na zagrożenie ze strony chorób grzybowych i bakteryjnych.
Ochrona owoców przed chorobami przechowalniczymi
Sprawcy chorób przechowalniczych bardzo często porażają rośliny w czasie wegetacji, w sadzie. Do infekcji może dojść jeszcze podczas kwitnienia, czy wzrostu i rozwoju owoców. Objawy porażenia widoczne są niejednokrotnie dopiero podczas dojrzewania owoców i ich przechowywania albo przygotowania do obrotu handlowego.
Przygotowanie owoców do przechowywania
Nowoczesne technologie przechowalnicze dają możliwość przetrzymania jabłek w dobrej kondycji przez wiele miesięcy. Należy jednak pamiętać, że nawet najlepsze technologie nie poprawią jakości, ani nie „wyleczą” zakażonych jabłek. Aby nie było przykrych niespodzianek, w postaci gnijących owoców po otwarciu komór, powinno się odpowiednio zabezpieczać jabłka przed rozwojem chorób pochodzenia grzybowego.
W jakiej kondycji są jabłka
Majowe przymrozki i w ogóle ubiegłoroczna aura nie sprzyja jabłkom w przechowalniach. O to, z czym możemy się spotkać po otwarciu chłodni, pytamy prof. Kazimierza Tomalę.