Komunikaty-Sadownicze-NOWY-765×100

Ochrona owoców przed chorobami przechowalniczymi

Sprawcy chorób przechowalniczych bardzo często porażają rośliny w czasie wegetacji, w sadzie. Do infekcji może dojść jeszcze podczas kwitnienia, czy wzrostu i rozwoju owoców. Objawy porażenia widoczne są niejednokrotnie dopiero podczas dojrzewania owoców i ich przechowywania albo przygotowania do obrotu handlowego. 
 
Gorzka zgnilizna, powodowana głównie przez grzyby z rodzaju Neofabraea, jest groźną chorobą w przechowalniach owoców, przyczyną strat zarówno jabłek, jak i gruszek. Pod koniec okresu przechowywania na owocach pojawiają się brunatne plamy, zlokalizowane najczęściej wokół przetchlinek. Plamy te łączą się i powiększają, w konsekwencji dochodzi do gnicia owocu. Do infekcji dochodzi najczęściej od końca czerwca aż do zbioru. Przez kilka miesięcy grzybnia rozwija się saprofitycznie. Jednak po osiągnięciu przez owoce dojrzałości konsumpcyjnej, w przechowalniach patogen powoduje gnicie owoców. W ochronie jabłek i gruszek* przed gorzką zgnilizną zaleca się jednorazowy zabieg fungicydem Topsin M 500 SC, w dawce 1,5 l/ha, na 2 tygodnie przed zbiorem owoców. 
 
Topsin M 500 SC, którego substancją czynna jest tiofanat metylowy (z grupy związków benzimidazolowych) to fungicyd o działaniu systemicznym do stosowania zapobiegawczego, interwencyjnego i wyniszczającego. Aplikowany przed infekcją zapobiega wnikaniu strzępek infekcyjnych do tkanek, z kolei stosowany interwencyjnie, dzięki układowemu działaniu w roślinie niszczy patogeny już obecne w tkankach, także w miejscach, na które nie został naniesiony. Topsin M 500 SC działa w roślinie niezależne od temperatury, cechuje go także odporność na zmywanie przez deszcz − jako środek systemiczny, w przeciwieństwie do preparatów kontaktowych, po wniknięciu do rośliny nie ulega zmywaniu. 
 
W celu uzyskania najlepszej jakości owoców i ich optymalnego wybarwienia specjaliści firmy Sumi Agro Poland rekomendują stosowanie w końcowej fazie ich wzrostu odpowiedniego nawożenia wapniem i fosforem, w postaci nawozu Seniphos. Nawóz ten charakteryzuje się doskonałą formulacją oraz świetną mieszalnością z fungicydami i insektycydami. Przyczynia się do poprawy zdolności przechowalniczych owoców zabezpieczając je przed wystąpieniem chorób grzybowych podczas przechowywania oraz pozytywnie wpływa na ich wybarwienie. Seniphos w celu poprawy wybarwienia jabłek należy zastosować w dwóch zabiegach, w dawce 5 l/ha lub  wykonać jeden zabieg w dawce 10 l/ha na 2−3 tygodnie przed zbiorem jabłek.
 
*zalecenia w ramach rejestracji w uprawach małoobszarowych
Za: mat. firmowe Sumi Agro

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię