Strona główna Tagi Grusze

grusze

Grusze na nowej podkładce ‘Pigwa Q-Eline’

W związku ze zmianami preferencji konsumentów mającymi wpływ na decyzje zakupowe owoców, w tym głównie jabłek i gruszek, wiele zmian musi także zajść w sadach produkcyjnych. Klient wymaga dziś owoców wysokiej jakości, o nienagannym wyglądzie. Nie bez znaczenia jest smak i aromat. Wymaganiom sadowników próbują sprostać hodowcy poszukujący odmian m.in. gruszy wytwarzającej owoce o gładkiej, nieordzawionej skórce. Zadaniu temu można sprostać, używając do szczepienia nowej podkładki ‘Pigwa Q-Eline’.

Doradcy podsumowali skutki przymrozków. Znamy skalę strat

Publikujemy pierwsze oceny strat, które spowodowały w sadach tegoroczne wiosenne przymrozki. Dane zostały pozyskane od sadowników oraz doradców sadowniczych z różnych regionów Polski. 

Nadchodzą przymrozki: sadownicy chronią jabłonie i grusze

Na noc z poniedziałku na wtorek IMGW prognozuje przymrozki w południowej i zachodniej Polsce. Niskie temperatury są groźne zwłaszcza dla jabłoni i grusz. Kwitnące drzewa można jeszcze ochronić przed przemarznięciem, jeśli mróz nie przekroczy -3 st. Celsjusza.

Grusze – czy będą alternatywą?

W ostatnich latach z powodu spadku opłacalności produkcji jabłek znacznie wzrosło zainteresowanie nie tylko uprawą czereśni (ta wymaga jednak sporych nakładów na zabezpieczanie owoców przed pękaniem, chorobami, szkodnikami i ptakami), lecz także gruszy. Na co należy zwrócić szczególną uwagę w przypadku tego ostatniego gatunku, informowano podczas tegorocznych zimowych konferencji sadowniczych.

'Konferencja' nadal liderem

W europejskich sadach gruszowych "wszystko po staremu" - lideem popularności pozostaje 'Konferencja'. Choć jej areał skurczył się - według WAPA - w ostatnim roku o około 5% w porównaniu do poprzedniego, to nadal jej pozycja jest niezagrożona.
 

Grusza z Wilanowa

Podczas XX Dnia Otwartego Katedry Sadownictwa SGGW w wilanowskim sadzie doświadczalnym organizatorzy zaprosili, między innymi, na kwaterę grusz, wśród których rośnie wyselekcjonowana przez prof. Emiliana Piterę i mgr Sławomira Odziemkowskiego obiecująca nowość, dla której proponowana jest nazwa ‘Sobieski’.

Wybarwione owoce

Wybarwianie się owoców (jabłek) to długi, skomplikowany i wieloetapowy proces, w którego trakcie powstają barwniki zwane flawonoidami - w jabłkach występuje cyjanidyna. Barwnik ten jest odpowiedzialny wprost za czerwoną barwę rumieńca jabłek.

Znamy już prognozy zbiorów jabłek i gruszek w Europie

Nasz serwis jako pierwszy w Polsce publikuje dane, które podano dziś na konferencji Prognosfruit odbywającej się w Hamburgu. Organizacja World Apple and Pear Association (WAPA) zaprezentowała prognozy zbiorów jabłek i gruszek w 2016 r.  Dane dotyczące produkcji jabłek zostały zebrane z 21 państw członkowskich Unii Europejskiej, a gruszek z 19 państw.

Na gruszy: rdza

Mimo że rdza gruszy w naszych sadach towarowych występuje rzadko, na moich gruszach - jak i w wielu amatorskich sadach - jej objawy są „przepiękne”. Widocznie sąsiedztwo jałowców (źródło infekcji pierwotnych) przyczynia się do rozwoju tej dwudomowej choroby, której sprawcą jest grzyb Gymnosporangium sabinae.

Gruszka – doskonała przekąska dla dbających o figurę

"Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie" - zwykli mawiać Brytyjczycy. Jak wskazują naukowcy, podobne powiedzenie należy się gruszce, która ich zdaniem pomaga zachować smukłą sylwetkę i jest również bogatym źródłem witaminy C.