Strona główna Tagi Jagodowe

jagodowe

Jagody acai podbiją polski rynek?

Na rynku pojawiły się produktów spożywcze i suplementy diety na bazie wyciągów z południowoamerykańskich owoców acai. Produkty z acai (czyt. asai) pojawiają się coraz częściej w sklepach ze zdrową żywnością, w menu warszawskich restauracji. 

Tendencje w uprawie jagodowych na Ukrainie

Według generalnego dyrektora Ukraińskiej Asocjacji Agrarnego Biznesu (UKAB) Władimira Łapy ukraiński rynek gatunków jagodowych ma duży potencjał rozwojowy – co zawdzięcza tak popytowi wewnętrznemu jak i możliwościom rozszerzania eksportu.

Pamiętać: luty, Kraśnik

Znamy już szczegółowy program IX Konferencji Sadowniczej "Trendy w uprawie gatunków jagodowych i pestkowych" organizowanej jak co roku w Kraśniku. Niezmiennie organizatorem jej jest Związek Sadowników Rzeczypospolitej. Jedyną tegoroczną zmianą jest czas trwania konferencji.

Tylko co trzecia sadzonka – ukraińska

Zwiększenie produkcji owoców jagodowych na Ukrainie jest hamowane przez brak kwalifikowanego materiału nasadzeniowego. Zaledwie co trzecia sadzonka w towarowych uprawach jest ukraińska. Według ekspertów UKAB (Ukraiński Klub Agrobiznesu) import materiału szkółkarskiego kosztuje plantatorów roślin jagodowych powyżej 50 mln hrywien rocznie. 
 

„Truskawkowe Factory” podsumowane

14 sierpnia w gospodarstwie ogrodniczym pp. Malcherków w Śmiglu podsumowano kilka miesięcy trwania projektu uprawy truskawek pod daszkami. Celem przedsięwzięcia było znalezienie optymalnych warunków do produkcji wysokiej jakości owoców truskawki przy jak najniższych nakładach.

Jaka przyszłość jagodowych?

Czy obecna produkcja owoców jagodowych w Polsce pokrywa potrzeby przemysłu przetwórczego? Czy należy ją zwiększać lub zmniejszać? Działać, czy wszystko pozostawić biegowi zdarzeń? Czy jesteśmy w stanie utrzymać wiodącą pozycję w Europie w produkcji świeżych i przetworzonych owoców jagodowych?

O właściwym nawożeniu sadów i jagodników

Nawożenie roślin sadowniczych było już po raz trzeci tematem międzynarodowej konferencji zorganizowanej 25 stycznia przez Zakład Zaopatrzenia Ogrodniczego Warka oraz Fruit Akademię. Wykładom i prezentacjom, zgodnie z obowiązującą konwencją konferencji, towarzyszyła wystawa środków do produkcji ogrodniczej.

Aronia – roślina dla gospodarstw ekologicznych

Aronia może się stać "kołem zamachowym" przy tworzeniu nowych gospodarstw ekologicznych, w których za odpowiednio prowadzone plantacje aronii można uzyskać znaczne dopłaty — przez pierwsze dwa lata przestawiania gospodarstwa jest to 1800 zł, a przez następne lata 1500 zł od hektara. Są to pieniądze niemałe, zważywszy na fakt, że opłacalność uprawy zbóż i wielu innych upraw jest znacznie niższa niż sama dopłata.

Małe owoce, duży biznes

Włochy należą do dużych europejskich producentów truskawek. Jeden z regionów tego kraju, w którym od lat 70. ub. wieku owoce jagodowe są ważnym działem sadownictwa, stanowi prowincja Trentino. Wprawdzie pochodzi stamtąd zaledwie 10% wszystkich włoskich truskawek, ale plantacje deserowych owoców jagodowych należą do ważniejszych upraw w tym regionie. Najwięcej takich plantacji znajduje się na stokach dolin w okolicach miejscowości Valsugana. Produkcją (także śliwek, czereśni oraz wiśni) zajmuje się tam kilka tysięcy włoskich rolników, których większość należy do spółdzielni. W przypadku owoców jagodowych największymi organizacjami w Trentino są spółdzielnie Alpefrutta oraz Sant Orsola.