Strona główna Tagi Kiszona kapusta

kiszona kapusta

Odmiany kapusty do kwaszenia na sezon 2021 [VIDEO]

Środowe webinarium (3 marca br.) było okazją do wysłuchania wystąpień ekspertów: Bernarda Zioło (Enza Zaden), Piotra Manisty (Hazera Poland), Dariusza Kacprzaka (PNOS), Mariusza Kąkola (Bayer, marka Seminis), Grzegorza Goździka (Syngenta) na temat odmian kapusty do kwaszenia w sezonie 2021.

Kapusta. Sposoby na zwiększenie sprzedaży

Co zrobić, żeby kapusta zyskała nowy wizerunek w oczach konsumentów, aby byli oni w stanie zapłacić za nią więcej? Odpowiedź na to pytanie ma holenderska firma produkująca kiszoną kapustę – G. Kramer & Zonen. Producenci kapusty, którzy zamierzają poszerzyć swoją działalność o przetwórstwo mogą z tego pomysłu skorzystać.
 

Sfermentowane na zdrowie

Sfermentowane produkty np. warzywa, owoce, ziarna czy niektóre wędliny pomagają przyswajać witaminy z grupy B, wiele składników mineralnych i niektóre aminokwasy, zwiększają też odporność organizmu. Warto jednak pamiętać, że podczas fermentacji tracą znaczne ilości witaminy C i że zawierają sporo soli.

O kiszeniu kapusty

Prawdziwą zmorą w produkcji kwaszonej kapusty jest obecność wewnątrz główek ciemnych przerostów (czyli tipburn, w Charsznicy zwany „przekładańcem”).

Mała przetwórnia w Charsznicy

W okolicy Charsznicy (woj. małopolskie) znajduje się wiele gospodarstw, w których uprawiana jest kapusta. Tradycja kiszenia jest tam znana od lat i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przetwarzanie jej jest sposobem na podniesienie opłacalności, gdyż cena takiego surowica jest znacznie wyższa niż sprzedaż świeżych główek kapusty.

W ramach sprzedaży bezpośredniej również m.in. kiszona kapusta

Projekt rozporządzenia ws. dostaw bezpośrednich rozszerzający katalog produktów, które mogą sprzedawać rolnicy o pokrojone i obrane warzywa i owoce powstanie w najbliższym czasie - takie zobowiązanie złożył przedstawiciel ministra zdrowia na spotkaniu w Pałacu Prezydenckim.

Kwaśna mina białej kapusty

Co roku rolnicy ćwiczą na kapuście prawa ekonomii. W bieżącym na jej nadpodaż wpłynęło embargo Rosji. Ale też Kowalski coraz bardziej niechętnie sięga po to warzywo – pisze "Puls Biznesu".

Produkcja i kiszenie kapusty

Przetwórstwo warzyw w gospodarstwie wymaga odpowiedniego zaplecza oraz spełnienia wielu wymogów dotyczących higieny produkcji. Są jednak plantatorzy, którzy odważyli się zainwestować w tę działalność i udało się im pozyskać stałe rynki zbytu.
 

Kierunki migracji za pracą wskazuje… kiszona kapusta

Sceptyczni wobec danych statystycznych napływających z poszczególnych prowincji naczelni ekonomiści ChRL monitorują wskaźnik urbanizacji za pomocą... "wskaźnika kiszonej kapusty".