W ramach sprzedaży bezpośredniej również m.in. kiszona kapusta

Projekt rozporządzenia ws. dostaw bezpośrednich rozszerzający katalog produktów, które mogą sprzedawać rolnicy o pokrojone i obrane warzywa i owoce powstanie w najbliższym czasie - takie zobowiązanie złożył przedstawiciel ministra zdrowia na spotkaniu w Pałacu Prezydenckim.

Do końca kwietnia zaś Główny Inspektor Sanitarny przygotuje dla służb sanitarno-epidemiologicznych wytyczne określające wymogi, jakie powinny obowiązywać rolników, którzy przygotowują żywność w domach prywatnych, by wprowadzić ją do obrotu – poinformowała w komunikacie przesłanym w piątek PAP Kancelaria Prezydenta.

W czwartek Sejm uchwalił przepisy dotyczące tzw. sprzedaży bezpośredniej, czyli możliwości sprzedawania przez rolników i członków ich rodzin produktów żywnościowych wytworzonych z własnych surowców bez konieczności rejestracji działalności gospodarczej uchwalił w czwartek Sejm. Dotychczas rolnicy nie mogli legalnie sprzedawać przetworzonej żywności, np. serów, kiełbas czy dżemów.

Jak poinformowała kancelaria, w spotkaniu – poświęconym prawnym możliwościom uregulowania sprzedaży bezpośredniej przez rolników produktów pochodzenia roślinnego – brali udział: zastępca szefa Kancelarii Prezydenta Dariusz Młotkiewicz, przewodnicząca sejmowej podkomisji ds. zmian legislacyjnych dotyczących sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych Dorota Niedziela, wiceminister zdrowia Igor Radziewicz-Winnicki oraz wiceminister spraw zagranicznych Artur Nowak-Far.

W trakcie spotkania przedstawiciel ministra zdrowia zobowiązał się, że w najbliższym czasie przygotowany zostanie projekt rozporządzenia w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych, rozszerzający katalog produktów, które rolnicy mogą sprzedawać konsumentom o pokrojone i obrane warzywa i owoce; umożliwi to m.in. legalną sprzedaż krojonej kapusty kiszonej – poinformowała prezydencka kancelaria.

W komunikacie po spotkaniu podkreślono również, że przygotowany przez GIS poradnik ułatwi producentom dostosowanie gospodarstw do minimalnych koniecznych zasad sanitarnych i higienicznych, których spełnienie pozwoli na legalną i bezpieczną dla konsumentów sprzedaż produktów z własnego gospodarstwa – wskazano.

Według Kancelarii, Radziewicz-Winnicki poinformował na spotkaniu, że konieczne wymogi będzie mogła spełnić – bez znaczących dodatkowych nakładów – większość gospodarstw.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNowe stawki dopłat do materiału siewnego
Następny artykułZasady nowoczesnego prowadzenia jabłoni

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.