Strona główna Tagi Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Zawsze jest sezon na polskie warzywa!

16 października 2020 r. na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Promocja diety opartej na sezonowych warzywach, produkowanych w polskich gospodarstwach to jeden z kluczowych celów kampanii „Moc Polskich Warzyw”. Z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw twórcy kampanii chcą przypomnieć, że sezonowe produkty lokalne to gwarancja najwyższej jakości, zdrowia i smaku w najlepszych cenach. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Borówki w lutym jadło 17% Polaków

Borówki w ciągu 40 lat z zupełnie nieznanego owocu stały się jednym z liderów produkcji i konsumpcji. Dziś 2% konsumentów deklaruje, że spożywa borówki 4–5 razy w tygodniu, poza polskim sezonem zbiorów, kolejne 6% konsumuje te owoce 2–3 razy w tygodniu. W sumie 17% Polaków zadeklarowało konsumpcję w lutym.

MiniKiwi – owoc pełen zalet

MiniKiwi to mały kuzyn kiwi. Bardzo podobny owoc, ale różniący się też dość zasadniczo. MiniKiwi możemy jeść w całości ze skórką, nie musimy go obierać. To jego pierwsza duża zaleta. Owoc jest mały, czyli łatwy w spożyciu, jak wiele znanych owoców jagodowych. Największą zaletą tego owocu jest jego skład i właściwości prozdrowotne.

1 lipca – Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki

1 lipca obchodzimy Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki. Z tej okazji plantatorzy zorganizowali degustacje owoców i ich przetworów. Królowały pierwsze tegoroczne borówki, czarne i czerwone porzeczki, konfitury i soki z jagody kamczackiej, aronii i mini-kiwi. Lody truskawkowe i malinowe. Symbolem święta stała się, rekomendowana w codziennej diecie, filiżanka polskich superowoców.