Strona główna Tagi Kups
Tag:

kups

KUPS komentuje nową propozycje Ministerstwa Finansów

Nowa propozycja Ministerstwa Finansów ( informacja o projekcie podniesienia stawki VAT dla nektarów na 8%, a napojów z min. 20% zawartości soku/przecieru na 23% ) w żadnym wypadku nie załatwia sprawy, to kosmetyka, a nie rozwiązanie problem - mówi Julian Pawlak, prezes zarządu Krajowej Unii Producentów Soków.

Zmiany w VAT pogorszą sytuację rolników i sadowników

Warszawa, 17.12.2018 – Proponowana przez Ministerstwo Finansów podwyżka stawki VAT na nektary i napoje owocowe lub warzywne z 5% do 23% będzie odczuwalna nie tylko przez polskich producentów, ale również rolników i sadowników. Obecnie w Polsce obserwujemy potężną nadprodukcję owoców i kluczowe jest zagospodarowanie każdej tony produktów rolnych. Zmiana stawek VAT na napoje zmniejszy zapotrzebowanie branży na owoce nawet o 190 tys. ton.

KUPS wprowadza System Jakości Certyfikowany Produkt

System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) to innowacyjne rozwiązanie wprowadzane przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Certyfikat nadawany jest przetworom owocowo-warzywnym, które spełnią ściśle określone wymagania i poddane zostaną procedurze kontrolnej. Czytelne oznakowanie graficzne na opakowaniu artykułów spożywczych pozwoli na łatwe odnalezienie produktów, które uczestniczą w Systemie. Certyfikat ułatwi zatem konsumentom dokonywanie racjonalnych wyborów żywieniowych, a producentom wyróżnienie wysokiej jakości produktów. Wprowadzenie Systemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP) wspierać będzie kampania informacyjna „Promocja certyfikacji innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw”.

KUPS: połowa miejsc pracy w sadownictwie i przetwórstwie zagrożona

Tania konkurencja ze Wschodu może wyprzeć z rynku polskie jabłka i soki, zagrożonych jest ponad 50 tys. miejsc pracy - alarmuje w komunikacie Krajowa Unia Producentów Soków.

KUPS o protestach pod przetwórniami: nie popieramy argumentów siłowych

We wtorek 18 września o godz. 9.00 rozpoczęły się protesty producentów owoców pod kilkoma zakładami przetwórczymi, zainicjowane przez Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej. Krajowa Unia Producentów Soków prezentuje stanowisko branży przetwórstwa owoców wobec tych działań. Prezentujemy je.

O koncentratach soków w Łodzi

23-24 maja w Łodzi zorganizowano XXI Międzynarodowe Seminarium Krajowej Unii Producentów Soków. Jednym z głównych – z punktu widzenia naszych Czytelników – tematów były kwestie produkcji i handlu koncentratem soku jabłkowego. Tradycyjnie przedstawienie tego zagadnienia organizatorzy powierzyli dr hab. Bożenie Noseckiej z IERiGŻ PIB.

XXI Międzynarodowe Seminarium Krajowej Unii Producentów Soków

W Łodzi trwa rozpoczęte w środę 23 maja XXI Międzynarodowe Seminarium Krajowej Unii Producentów Soków. Organizacja ta, zrzeszająca 47 podmiotów branży sokowniczej obchodzi w bieżącym roku jubileusz 25-lecia swej pracy.

XXI Międzynarodowe Sympozjum KUPS od środy w Łodzi

W środę 23 maja rozpoczyna się w Łodzi XXI Międzynarodowe Sympozjum „Strategia branży sokowniczej w zmieniających się warunkach rynkowych”. Spotkanie, którego organizatorem jest Krajowa Unia Producentów Soków, potrwa trzy dni, do 25 maja.

Ruszyła VII edycja programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku”

Już po raz VII Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) realizuje program „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, który ma na celu edukację społeczeństwa na temat zasad zbilansowanej diety, a także kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Tegoroczna edycja została również rozbudowana o program skierowany do szkół, aby zwrócić szczególną uwagę na edukację dzieci w zakresie zrównoważonej diety, bogatej w warzywa i owoce, w tym soki.

Wzrasta spożycie soków

Najnowsze badania pokazują, że pijemy coraz więcej soków, zarówno owocowych jak i warzywnych, a także jemy więcej musów. Trzyletnia kampania promocyjno-informacyjna „Soki i musy – witaminy w SMART formie” uświadomiła Polakom, że warzywa, owoce, 100% soki i musy owocowo – warzywne są nieodłącznym elementem zbilansowanej diety dzieci i dorosłych. W ciągu ostatnich lat nie tylko wzrosło spożycie soków i musów, ale również zmieniło się ich postrzeganie.