Strona główna Tagi Kups
Tag:

kups

KUPS: Rząd chce nałożyć embargo na polskie owoce

Podwyżka stawek VAT na napoje owocowe zdominowała wieczorną sejmową debatę nad zmianami w ordynacji podatkowej Polski.

KUPS: Podwyżka VAT na napoje owocowe doprowadzi do potężnych strat polskich sadowników

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków wielokrotnie apelowała do Rządu RP o nieprzyjmowanie zmian, zaproponowanych przez Ministerstwo Finansów w zakresie podwyżki podatku VAT z 5 proc. do 23 proc. na napoje z min. 20 proc. udziałem soków lub przecierów z owoców i warzyw.

Stanowisko KUPS i KZGPOiW po posiedzeniu sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Producenci soków oraz owoców i warzyw, zrzeszeni wokół Krajowej Unii Producentów Soków oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, negatywnie oceniają podwyżkę podatku VAT do 23 proc. na napoje owocowe i warzywne. Taka opinia została wyrażona przez przedstawicieli branży podczas posiedzenia sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które odbyło się 19 lutego br. Od początku ostrzegamy przed niekorzystnymi zmianami, jakie ustawa niesie dla polskiej gospodarki – sadowników, rolników, producentów oraz konsumentów.

KUPS komentuje nową propozycje Ministerstwa Finansów

Nowa propozycja Ministerstwa Finansów ( informacja o projekcie podniesienia stawki VAT dla nektarów na 8%, a napojów z min. 20% zawartości soku/przecieru na 23% ) w żadnym wypadku nie załatwia sprawy, to kosmetyka, a nie rozwiązanie problem - mówi Julian Pawlak, prezes zarządu Krajowej Unii Producentów Soków.

Zmiany w VAT pogorszą sytuację rolników i sadowników

Warszawa, 17.12.2018 – Proponowana przez Ministerstwo Finansów podwyżka stawki VAT na nektary i napoje owocowe lub warzywne z 5% do 23% będzie odczuwalna nie tylko przez polskich producentów, ale również rolników i sadowników. Obecnie w Polsce obserwujemy potężną nadprodukcję owoców i kluczowe jest zagospodarowanie każdej tony produktów rolnych. Zmiana stawek VAT na napoje zmniejszy zapotrzebowanie branży na owoce nawet o 190 tys. ton.

KUPS wprowadza System Jakości Certyfikowany Produkt

System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) to innowacyjne rozwiązanie wprowadzane przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Certyfikat nadawany jest przetworom owocowo-warzywnym, które spełnią ściśle określone wymagania i poddane zostaną procedurze kontrolnej. Czytelne oznakowanie graficzne na opakowaniu artykułów spożywczych pozwoli na łatwe odnalezienie produktów, które uczestniczą w Systemie. Certyfikat ułatwi zatem konsumentom dokonywanie racjonalnych wyborów żywieniowych, a producentom wyróżnienie wysokiej jakości produktów. Wprowadzenie Systemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP) wspierać będzie kampania informacyjna „Promocja certyfikacji innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw”.

KUPS: połowa miejsc pracy w sadownictwie i przetwórstwie zagrożona

Tania konkurencja ze Wschodu może wyprzeć z rynku polskie jabłka i soki, zagrożonych jest ponad 50 tys. miejsc pracy - alarmuje w komunikacie Krajowa Unia Producentów Soków.

KUPS o protestach pod przetwórniami: nie popieramy argumentów siłowych

We wtorek 18 września o godz. 9.00 rozpoczęły się protesty producentów owoców pod kilkoma zakładami przetwórczymi, zainicjowane przez Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej. Krajowa Unia Producentów Soków prezentuje stanowisko branży przetwórstwa owoców wobec tych działań. Prezentujemy je.

O koncentratach soków w Łodzi

23-24 maja w Łodzi zorganizowano XXI Międzynarodowe Seminarium Krajowej Unii Producentów Soków. Jednym z głównych – z punktu widzenia naszych Czytelników – tematów były kwestie produkcji i handlu koncentratem soku jabłkowego. Tradycyjnie przedstawienie tego zagadnienia organizatorzy powierzyli dr hab. Bożenie Noseckiej z IERiGŻ PIB.

XXI Międzynarodowe Seminarium Krajowej Unii Producentów Soków

W Łodzi trwa rozpoczęte w środę 23 maja XXI Międzynarodowe Seminarium Krajowej Unii Producentów Soków. Organizacja ta, zrzeszająca 47 podmiotów branży sokowniczej obchodzi w bieżącym roku jubileusz 25-lecia swej pracy.

Ostatnie artykuły

Bergenia jako pułapka na opuchlaki

Walka z opuchlakami w szkółce nie jest prosta i praktycznie niemożliwe jest całkowite wyeliminowanie tych szkodników. W jednej z francuskich szkółek roślin ozdobnych właściciele zrezygnowali z chemicznej ochrony roślin przed opuchlakami, a nawet z używania pożytecznych nicieni. W zamian postawili na wykorzystanie do zwabiania tych szkodników jednej ulubionych przez nie do składania jaj rośliny – bergenii sercowatej (Bergenia cordifolia).

Delegacja z Indii w Polsce

W dniu 21 maja br. KOWR gościł delegację przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Dobrostanu Rolników Stanu Haryana w Indiach. Stan Haryana, położony w północnej części Indii, okalający stolicę Indii – New Delhi, jest jednym z najważniejszych i dynamicznie rozwijających się okręgów gospodarczych w kraju, oraz drugim stanem w Indiach pod względem wielkości produkcji rolnej.

Komunikat Jagodowy PROCAM z 23.05.2019

Krzysztof Gasparski z PROCAM Polska w komunikacie jagodowym.